Парадајз крем чорба

Сезона парадајза ближи се крају, али верујте ми, вреди запамтити овај рецепт. Ово је најукуснија парадајз чорба какву сам јела икада. Овај начин припреме захтева мало више времена али стварно вреди. Шмек печеног парадајза незаменљив је.

Састојци:

  • 6-8 парадајза
  • 3 кашике маслиновог уља
  • 2 чена белог лука
  • састојци за поврћну основу (3-5 шаргарепа, корен першуна, пола средњег целера, мали лук, бели део празилука, шака першуновог листа, још један неољуштен чен белог лука, 3 зрнца бибера)
  • 5 сушених парадајза
  • пола кашичице босиљка
  • прстохват бибера

Ставите састојке за поврћну основу да се кувају у литар воде. Једино мали црни лук мало запалите на рингли да поцрни па ставите да се кува са осталим састојцима, да се кува око 1 сат.

Парадајз оперите, осушите и засеците ножем крст, икс на њима. Овим иксом на горе ставите парадајз у ватросталну чинију. Прелијте маслиновим уљем и белим луком ситно сецканим. Пеците 30 минута на 200 степени.

Кад се парадајз испече, сачекајте да се мало охлади, онда скините кожицу. Изгњечите парадајз виљушком или исеците на комадиће.

Ставите парадајз у блендер (ако имате само онај штапни онда у шерпу). Додајте пола кашичице босиљка, исецкани сушени парадајз, 3 куване шаргарепе из основе коју сте кували. Блендирајте све. Додајте чашу- две поврћне основе, толико колико хоћете да буде густа чорба. Ставите више ако волите да буде више течно.

За одрасле и старију децу можете да чорбу посолите по укусу.

За мене ова чорба може да се служи без додатака, а одлична је и уз пиринач.

Пријатно!

ПС: ако вам остане поврћне основе заледите је, чувајте за следећи пут!

dsc01538

 

Dodaj komentarz jako pierwszy