Зелена ноша

Тема одвикавања од пелена или ти привикавања на ношу, је неизбежна. Раније или касније сваки родитељ и дете морају да се суоче са том темом. Ево ми крећемо у први званични покушај избацивања пелена. Морам да признам да нисам имала неку амбицију да што пре Касија искочи из пелена. Решила сам де ће се то десити у том тренутку када буде спремна за то.

Ипак ноша се појавила код нас негде пре годину дана. Била сам у Икеи, видела ношу,  купила, донела и тако је ноша служила за играчку, као место за седење, чување играчака, а повремено је служила гостима који су стигли до момента коришћења ноше у складу са наменом.

Негде око 15. месеца а можда и раније, не сећам се, Касија је била жељна да каже кака пре него што је обавила посао у пелену. Нисам инсистирала на ношу нешто специјално, сама је доносила, сама је седала тако у пелени и хеланкама, глумила нешто. Ја сам се као спремала за тему, али искрено нисам била вољна да почнемо озбиљно са темом.

По подацима Америчке Академије за Педијатрију дете је стварно спремно да повеже то шта се догађа у организму са ношом, са око 18 месеци. Пре тога може да изгради неку навику, неке ритуале, али захтева то много пожртвовања, систематског стављања на ношу, сталног ослушкивања сигнала, гримаса од стране детета. Нисам била за тај систем редовног стављања детета на ношу. Никако да дете седи на силу док нешто не одради.

Као што се види тема ноше није ми нешто много хитна и стварно ме мрзи да кренем озбиљно, тако да сам решила да морам да се лепо за тему спремим, да будем физички и психички спремна, да испратим Кас и све шта ту иде.

Прво, прикупила сам пар геџета које се надам да ће нам олакшати посао а то су:

1. ноша – ово је основна ствар. Ноша треба да буде одгоарајуће величине, не сме да буде премала. Мислим да је добро ако се ноша појави код куће дуго пре него што почнете са одвикавањем, тако да дете навикне на тај предмет. Ако је дете мало старије лепо је дозволити детету да одабере ношу која му се свиђа.

DSC01712

2. пелене-гаће не знам који је разлог да пелене-гаће нису популарне у Србији, тражила сам их добрих месец дана. Памперс изгледа да их је повукао из продаје у СРБ- предпостављам да због мале потражње. Последњи комади доступни у Акси од једном су нестали, има да се купи  само Хагис. Зато сам се обрадовала кад сам их нашла у ДМ дрогерији. ДМ ме никад неће издати. За почетак сам набавила два паковања. О чему се ради? То су пелене које се навлаче као гаће. Дете може само да их обуче и свуче, по потреби. Мислим да у првој фази одвикавања могу да буду од користи. Јесте да испадају скупље него пелене, али моје дете кад их је видело рекло је да су гаће. Значи добра асоцијација. Шта више, Кас кад их носи увек јавља кад је мок(р)о.

DSC01705

3. гаћице за одвикавање – ми смо добили од другарице комплет гаћица ДајДај и пар од Цоки Локи. То је следећи степен после пелено-гаћа. Овде дете осећа да има мокро али истовремена спречавају да све поцури низ ноге и да направи бару на поду. И ДајДај као и цокиЛоки ипак пропуштају влагу па ако дете има хеланке или седи поквасиће одећу. Ако будем у могућности, набавићу и гаћице марке Close Parents које како каже другарица непромочиве су а истовремено дишу.

DSC01703

4.књига са едукативним садржајем – о тим књигама написаћу пар речи у посебном тексту. Кас воли књиге па ни одвикавање од пелена није могло да прође без њих. Књига нам служи и одлична је за учење речи везаних за тему.

DSC01714

5. гаћице – обичне, памучне само за храбре 🙂 Имам их већ малу колекцију и све их стављам увече кад више нигде не идемо, јер ту ако се пишки онда готово је, а да не причам за ону другу ствар. Али дете воли да их носи више него пелене па њој пружим то мало чудног задовољства.

DSC01696

6. кесе за мокре ствари, мокру одећу, гаће – увек их имам са собом, имам чак неке миришљаве да се не би осећао непријатан мирис. Скоро нам се десила незгода у граду, па смо завршиле са комплетним мењањем одеће у микро тоалету пола метра са метар. Ствари у кесу и даље смо уживале у дружењу.

7. комотна одећа и лепо време – што мање одеће, то комотнија за скидање и мањи стрес. Одећа треба лако да се скида да и ми брже одреагујемо а и да дете само може да се скине. Мање одеће значи мање прања при незгодама. Сукње, хаљине, танки шорцеви без кајишева, избегавање бодића и свега шта захтева помоћ родитеља и дуже одкопчавање.

Геџети који могу да буду од помоћи на путу, а које планирам да набавим

  • ноша на расклапање – мислим да је од користи не само на путовању, него и генерално при сваком изласку из куће. Идете код пријатеља који немају децу, носите ту ношу или на пример можете касније да је расклопите и ставите на веце шољу као адаптер, на пример Potette Plus

nosapotette-2

  • друга ствар помало блесава и нисам сигурна да ли би деца а поготово мања хтела да користе тако нешто је картонска ноша, на пример Pottyflip или Tron

pottflip kartonska nosa-2

  • заштита за седиште у колима – може да се деси да у току одвикавања од пелена дете неће желети више да ставља пелене, чак и за време путовања… а могу само да замислим као је кад се дете упишки директно на аутоседиште негде на 300 километара од циља. Разматрам овакву заштиту марке Close Parents

close-2

 

Dodaj komentarz jako pierwszy