Зашто у марами?

DSC05613

Мараму сам купила негде у 6. месецу трудноће. Од почетка сам знала да поред колица морам да имам и мараму. Купила сам дебелу зимску мараму (80%вуне 20% памука), јер беба је јесење дете и требала нам је топла марама. Са марамом ствар је таква да је заволиш одмах или никако. Почела сам да малу стављам у мараму када је имала 2 месеца. Са мање од 3 мала је уживала са нама у шетњи на Фрушкој Гори.

Шта смо добили ношењем у марами? Пишем ми, јер мараму користим исто ја као и тата.

  1. слобода кретања – то је за мене главна ствар у вези мараме. Остављам колица код куће и крећем. Никакве степенике, степенице, уски пролази, раскопани тротоари, покварен лифт, улазак у бус или главну пошту у Новом Саду, није за мене препрека. Са бебом у марами могу слободно да се крећем по било којој површини, у граду или у шуми.
  2. смирено дете – наш први пут завршио се брже него што сам мислила. Нисам стигла лепо да затегнем мараму јер је Касија заспала. Мислим да је негде до 8-9 месеца марама увек деловала успављујуће. После је све било занимљивије од спавања па је мала почела да лепо разгледа. Дете у марами се осећа много боље и безбедније него у колицима, а ваши покрети су много умирујући него клацкање у колицима. Топлина тела, откуцаји срца… Знам маме које не би преживеле грчиће бебе без мараме. Знам маме које само у марами успављују своју децу.
  3. слободне и неуморне руке – отићи у продавницу до које воде три степеника, донети куповину кући итд. Има деце коју не можеш да спустиш из руку, верујте ми ако често носите своје дете на рукама, спасите се марамом. Руке су слободне, не боле, дете заспи, а ви можете (са дететом у марами) да ширите веш, прочитате књигу, поједете сендвич.
  4. Не морате да одустајете од планова јер немате места у колима за колица или на лицу места нема услова за вожњу колицима или немате где да их оставите. Ми на пример користимо мараму на излетима на Фрушку Гору или обавезно кад идемо код пријатеља код којих у згради нема лифта и морали би да оставимо колица у приземљу. Са Касијом у марами тражили смо стан у Ваљеву, ушли смо у сваки стан, пењали се уз степенице чак и на 5. спрат без лифта.
  5. киша и снег нису проблем – пада киша а ви морате да идете у продавницу, пошту или нешто друго. Пада киша, стављате дете у мараму узимате кишобран у руке и крећете у свет. Пао је снег а нису очистили тротоаре, не можете да прођете са колицима. Са марамом идете без проблема. Да не кажем да ви грејете дете, а дете вас!

Пет главних и сасвим довољних тачака, али има и других:

– ако волите да вас гледају на улици, да се окрећу за вама, ставите бебу у мараму. Гарантујем вам да сваки пут гомила људи ће да вас погледа са интересовањем, а многи од њих ће да питају шта вам то значи и да ли вам није тешко, па како сте се сетили, да ли је безбедно, стабилно, топло…

– осећај да носим дете на здрав за кичму и кукове начин, никада не бих носила бебу у погрешном положају у кенгуру типа лицем према свету!

– и признајем осећам се на неки начин моћно, када сам слободна, самостална и од петометарског комада плетеног материјала могу да направим безбедну носиљку за моје дете.

1 Komentarz

  • јануар 9, 2015

    Marija

    Nosiljke su veoma korisna stvarčica-& wrap & mei tai & sling,ne znam zasto nisu zastupljenije na našim ulicama.Po ovom snegu mislim da ne mogli da mrdamo da nam nije mei tai-ja

Dodaj komentarz