Зашто кенгурима кажемо НЕ

Овај пост спремам месецима. Замишљам га сваки пут кад видим у граду дете у носиљци кенгуру коју родитељи носе овако лицем према свету. Ипак, пошто је тема носиљки доста контроверзна и комплексна, никако да нађем довољно времена до све склопим у једну целину. Али ето првог покушаја. Нисам стручњак, о свему сам се информисала на стручним сајтовима, али и дописивала сам се са саветницом ношења деце која је иначе физиотерапеут.

За почетак желела бих да напишем тих пар тачака:

  • већина кенгура доступних на тржишту није здрава за децу.
  • већина кенгура није здрава за родитеље.
  • да јасно кажем да ношење детета лицем према свету није здраво за дететову кичму и непотребно за нервни систем бебе од два месеца.
  • кенгури упркос томе шта кажу произвођачи нису здрави, добри нити корисни за новорођенче и дете које не седи!
  • ако дете у носиљци виси а не седи онда можете да упропастите дететове кукове.
  • није све што се продаје по продвницама са дечијом опремом здраво за децу.

Ношење детета је веома корисно за децу и родитеље. Бебама ствара осећај сигурности, безбедности, близине, топлоте. Родитељима даје исту ту близину, смирено дете које лепо спава, слободне руке. Ношење детета да ли на рукама, у марами или кенгуру као и свака друга ствар у вези развоја детета захтева минимум знања и интересовања. Нико не добија упутство уз бебу, тако да морамо сами да се информишемо, подижемо знање и вештине у вези малог човека. Као што треба да се научи како се храни беба, како се купа, мења пелена, облачи, тако морамо да учимо како се беба носи.

Зашто ношење детета лицем према свету, значи леђима према грудима родитеља, да ли у кенгури или у марами (!), није добро?

Ношење бебу у том положају никако није у складу са анатомијом детета, свако од вас, ако мало боље погледа како се понаша бебино тело приметиће о чему се ради. Овакав положај не даје никакав ослонац за кичму нити правилан положај ногу. У том положају не можете да наместите дететове ноге у став жабице, значи са савијеним коленима и раширеним ногама. Никако не добијате природно округла леђа. Бебина кичма природно је огругла, као што је била у стомаку, сигурно није имала кичму исправљену као штап. Кичма се усправља постепено, у складу са развојем мишића и томе како дете вежба. Сигурно не треба на силу бебу да стављамо у вертикалу. Округла леђа у марами су много природнија него лежање на равном у колицима.

У просечном кенгуру ноге висе и цела тежина детета концентрише се на међуножју. Додатно до бебе допире превелика стимулација, беба уместо да се примири, посматра гомилу људи, детаља, што може да доведе до раздраживости и на крају дана проблема са сном. Дете у том положају не може да се пригрли уз родитеља ако се нечега уплаши или ако се умори.

Најбољи положај за бебе које још не седе је положај стомак до стомака.

У том положају дете има директан контакт са родитељем. У моменту кад дете седи и више је радознало да посматра свет, добар положај је на леђима. Тада може да посматра свет, по потреби да се пригрли уз родитеља или да одмори.

Кенгури су крути за разлику од мараме и мекане ергономске носиљке које се лепо прилагођавају телу детета.

Шта је са бебећим куковима?

У кенгурима у којима дете виси на уском парчету материјала није само проблем у притиску на дететове гениталије већ и на кукове. Дете у таквој носиљци остаје у неправилном положају, неприродно исправља ноге, које гравитација вуче, кост бедра није у правилном положају.  Ова слика ниже идеално показује о чему је реч. Извор слика hipdysplasia.org

collage_20150624225629413_20150624225654343

Шта се дешава са вашим леђима ако носите бебу у кенгуру напред, а дете је окренуто лицем према свету?

У многим кенгурима дете виси ниско, негде у околини стомака. Пре свега болу вас леђа! Померате тежиште тела, гравитација ради свој посао. Тежина детета неприродно вуче ваше тело напред, истовремено изазива то бол у леђима, кривите се. Ако дете носите високо на висини грудног коша, или на леђима као ранац, тежина детета распоређује се равномерно на оба рамена, на бедра. У добро завезаној марами и носиљци дете се не љуља, не клима и тежиште остаје на једном месту. Шта више, марама захтева да родитељ држи леђа у правилном положају, не постоји могућност да идете погрбљени у марами, то је плус за вас да чувате кичму.

Како одабрати праву носиљку?

  • бирајте мекане носиљке, ергономске (имају каишеве за ношење као у планинарском ранцу) или меи таи (имају појасеве за везиваање), значи такве које се прилагођавају телу детета. Никако не бирајте круте, фиксиране панцире које терају вашу бебу да се усправи.
  • без обзира шта пишу произвођачи, чак и ти најпопуларнији, носиљке су за бебе које већ седе и то не седе кад их ви ставите у тај положај, већ децу која су у стању да седну сама, значи 6-9 месеци. За новорођенчад и мање бебе боља је марама.
  • не купујте кенгура ако произвођач приказује своју носиљку са дететом у положају лицем према свету или у неком другом чудном положају.
  • избегавајте кенгуре са уским парчетом материјала између ногу, то место где седи дете мора да буде широко, најбоље од колена до колена.

А најбоље погледајте слике које је прикупила ауторка  блога I love Lucy.

Још једном, свако може да погреши. Родитељи желе све најбоље за дете, нико не жели да наштети истом. Звучи банално али код већине тако то функционише. Зато желим свима проширивање знања о родитељству, деци и свему што је са тиме повезано. Желим свима све бољих и бољих одлука а ако погрешите да се тиме не оптерећујете, сви учимо на грешкама, најбоље туђим.

 

Dodaj komentarz jako pierwszy