тема недеље: животиње на селу

Ово што је требало да траје недељу дана ипак се растегло на две. Смислила сам тему животиње на селу пре свега да вежбамо са Касијом ономатопеје и да помало проширујемо речник. Ево шта смо радиле у оквиру те теме.

  • Темељ свега биле су научне карте са животињама. Припремила сам 14 карти са  основним сеоским животињама. Прво вече кад сам је донела из штампарија Касија нас је све изненадила. Послагала сам на под карте још топле од ламинирања и питала је у шали: где је Тоби? Тоби је име кучета које живи код бабе и деде. Видела га је две недеље раније. Без већег труда, Касија је пронашла карту са сликом кучета. Од тог момента увек на питање где је Тоби? окреће се око себе тражећи карте да би нам га показала. А то је био тек почетак.

DSC05433

  • Сваки дан бирала сам две животиње којима смо се занимале у току дана. Прво сам показивала карту са животињом, причала мало о њој и наравно причала: како каже крава? Крава каже мууу.
  • После смо тражиле у свим нашим дечијим књигама ту одабрану животињу. Ако се појави фигурица или маскота и њу смо добацивале у збир.
  • Тражиле смо и песмице или приче у којима наступа одређена животиња.
  • Трудиле смо се да што више од тих животиња видимо уживо, зато смо отишле у село код прабабе и прадеде. Касија је видела овце, краве, свиње,псе, мачке, кокошке и петлове. А у Дунавском парку и патке.

IMG_2306

IMG_0059 IMG_0068

  • Лепо смо нашарале бојанку. Имала сам два примерка један за мене један за малу. Док сам ја бојила мој примерак Касија је гужвала свој, додавала или одузимала ми је бојице. Ефекат нашег рада залепила сам на вратанца од ормара па је Касија прилазила и прстом показивала животиње а ја сам понављала како се зове и како каже.

Тема је прошла више него одлично. Животињама на селу занимале смо се пре рођендана и мислим да за тај узраст Касија је јако много разумела. После пар дана без проблема у одговору на питање где је мачка, свиња, пас, крава, показивала је прстом на одговарајућу слику. Без проблема вадила је сличице из кутије, бацајући погрешне карте све док није нашла ту праву. Лепо је научила да каже мјиау, муу, хау хау (ав ав) и слично. Додајем да смо тему обрађивале претежно на пољском језику, а само понекад на српском. Поред тога, на питање где је маца или где је kot? мала одговара без грешке.

Dodaj komentarz jako pierwszy