Уради сам материјал за чула

На блог мислим сваки дан, сваки дан имам гомилу идеја за текстове, само скупљам. Имам чак једну свеску у којој добацујем наслове текстова, списак се све брже повећава, све спорије прецртавам оно шта сам написала и објавила. Да не правим непотребну гужву са шест различитих уноса у овом тексту скупићу пар уради сам материјала, играчака које сам направила пре неког времена а које бих желела да вам покажем.

 • Кутију за извлачење марамица од различитих врста текстила направила сам када је мала имала 11,5 месеци. Инспирација је била њена опсесија извлачење влажних марамица, чим је доспела до њих, вадила је само тако. Исекла сам око 20 марамица од различитих текстила, од тила, филца, тексаса, памука, сатена… сложила сам их исто као обичне марамице и убацила у празну кутију. Касија је извлачила марамице, пипкала сваки комад посебно, па чекала да све спремим од почетка. Дешавало се да сам паковала марамице и 10-15 пута дневно али и тако је било то боље и корисније него извлачење влажних марамица. Стимулација чула додира 100%
 • Кутија и жетони. Проста ствар, овај својеврсни сортер направила сам када је Кас имала 11,5 месеци. Лименку од кафе облепила сам папиром и исекла рупицу. Жетоне сам хтела да купим обичне од дрвета, пошто нисам успела, на старе жетоне из неког чипса залепила сам бели папир, са једне стране офарбала бојом, са друге ставила налепницу, да истовремено имам за будуће плочице за мемори игру. Кутија се свидела Кас одмах, иако је само понекад успевала да убаци жетон унутра. Пун погодак била је иста кутија са 13 месеци. После селидбе заборавила сам да извадим кутију, док сам се сетила Кас је стигла да развије координацију рука-око. Нисам могла да верујем да после двонедељне паузе, све жетоне убацила је за неких 30 секунди па тражила је да вадим жетоне и да их убацује изнова и тако у круг. Супер ствар за вежбање споменуте координације.
 • Боје дуге припремила сам са 11,5 месеци још у Новом Саду. Теглице, вода и прехрамбене боје. Користимо док учимо боје, а кад засија кроз њих сунце дају нам леп шарени ефекат. Слободно може да се искористи идеја у раду са старијом децом у причи о  природној појави дуге и спектру боја.
 • Мириси. Волим овај наш сет мириса, повремено га вадим па седимо миришемо, понекад ставимо прст и пробамо укус. У кутије сам убацила цимет, кокосово брашно, млевену кафу, ванилу и шећер, чај, каранфилић. За сада није нам досадило, а исти сет користимо већ скоро 2 месеца. Када досади, убацићемо нове мирисе или ћу залепити кутијице да се не провиде па ћемо се играти у погађање који је то мирис, али то тек касније.
 • Опет координација рука-око. Ролну од папирних убруса залепила сам на врата. Задатак је убацивање кроз ролну дрвене коцкице. Прецизност обавезна. Направила сам ту ролну мало касно у моменту док Кас била у фази убацивања предмета у округле лименке. Ролна била је интересантна само два дана. Прошла фаза на убацивање у округле рупице, прошла фаза на ролну. Оставила сам је тако на вратима, ретко кад њој приђе и убаци нешто али доћиће још време за њу. Скоро 14 месеци.

 

 • Не могу да верујем да непрестано већ 3,5 месеци моје дете игра се сваки дан са кутијом изненађења! Вади предмете, кад питам где је панда, папагај или крава одмах убацује руку у кутију и тражи одговарајућу играчку. Доноси ону кутију, вади редом све, па убацује назад. Стварно пун погодак!

2 Komentarzy

 • јануар 31, 2015

  Marija

  Ovo sa mirisima pod obavezno uskoro pravimo-Marta glavni majstor,ja ću biti šegrt 😀

 • март 22, 2015

  Mama iz magareće klupe

  Sjajna zbirka svega na jednom mestu. Nesto od toga imamo, a nesto ste nam dali kao super ideju. 🙂