Ледена забава на врућини

Да се вратим помало коренима блогa, представљам пост са идејама како се играти по врућини док проводите лето у граду. Расхладите се уз хладан сензорни доживљај 🙂

У приницпу потребан вам је лед, обичан, обојен, у свим облицима и величинама. Ево шта смо нас две радиле једног врућег дана на тераси. Мада наравно можете да се играте тако у дворишту, испред зграде или чак у паркићу ако је довољно близу да вам се лед не отопи 🙂

  1. Ледене боје. Заледила сам воду обојену фарбама у калупу за лед (можете да искористите и боју за храну, а уместо калупа за лед да искористите калупе за мафине да добијете крупније комаде.) и цртатајте на папиру. Да се лакше слика можете да ставите у средину сваке боје штапић од сладоледа, да дете може да држи за њега а не директно лед.
  2. Прскалица са обичном водом или додајте пар шарених коцкица и прскајте по папиру, старом чаршаву…
  3. Сликање на коцкама леда. Узмите коцке леда или заледите неке веће комаде, извадите све у неку кутију или неки послужавник, дајте детету четке и боје, аквареле или темпере, све једно и сликајте. Кад већ офарбате лед, можете пажљиво да сипате мало соли преко свега па да посматрате ефекат.
  4. Замрзнути другари. У некој кутији или кутијицама од јогурта заледите неке ситне предмете, шкољке, каменчиће, фигурице. Ја сам заледила мале диносаурусе и кликере о додатно обојила воду у плаво. Изнесите напоље. Задатак је извадити све стварчице из леда. Можете да оставите да се полако сам топи па да дете види како се то понаша лед на врућини, можете да сипате у прскалицу топлу воду, да користите мали чекић, сав доступан алат.

А за бебе од годину дана довољан је само лед и посуда са водом, и без боја биће им лепо 🙂

1 Komentarz

Dodaj komentarz