Смеса од соде

Тренутно на тржишту има толико много креативних смеса за децу да можемо да бирамо. Исто толико кружи по интернету рецепата за домаћи плеј дох или кинетички песак. Већ сам на блогу показивала мокар песак који можете да направите кући и шта смо правиле од глине. Сада је дошло време да вам покажем нежну, фину и предивно белу смесу од соде бикарбоне. Као сви овакви рецепти и овај је једноставан.

1 мера соде бикарбоне

1/2 мере скроба

3/4 мере воде

Све састојке убацујемо у шерпу и загревамо на средњој ватри уз стално мешање. Мешамо и кувамо око 4 минута док не добијемо густу смесу. Склањамо са ватре, стављамо са стране да се скроз охлади, премесимо и готово.

Први пут правила сам масу на брзака, није се скроз охладила а ми смо се нестрпљиво играле са њом. Сада знам да је боље закувати смесу на пример изјутра, умотати у фолију, ставити у кутију и дати малом уметнику тек поподне.

Из ове смесе можете да сецкате разне облике модлама за колаче, једино пазите да смеса не буде превише танка и добро је уклоните тесто ван модле пре него што је подигнете. Идеална је за мале стварчице, веће могу да испуцају у процесу сушења. Можете да лепите фигурице, правите разне отиске, направите мале магнете или неке медаљоне. И ове две ствари правиле смо као ситни поклончићи за баку и тетку.

Ваше мала уметничка дела оставите да се суше 24 часа.

Можете их слободно фарбати кад се стврдну или да додате боју у још мекану смесу.

3 Komentarzy

 • јун 18, 2017

  Marija

  Jedno od omiljenih & zahvalno za bojenje – nijedno homemade testo čiji je sastojak brašno nema tu pravu belu boju

 • јун 18, 2017

  annakasija

  Ова бела боја је фантастична 🙂 а сама смеса је нежније од на пример оне класичне брашно и со.

 • јун 21, 2017

  Višnja

  Jedva čekam da probamo.