Посета новорођенчету

Кад сазнамо да се родила беба да ли као нов члан породице или код пријатеља, нормално је да желимо да упознамо малог човека, да честитамо родитељима лично или чак да узмемо бебу у загрљај.

Бебе су мале, често слатке, са малим ручицама, прстићима и имају тај бебећи мирис. Али придржавајте се тих неколико правила да ваша прва посета остане у лепом сећању родитеља. Ми смо имали и лепих посета и онако лудачких, да кад се сетим јежим се до дан данас…

  1. Сачекај да те позову или питај да ли можеш да дођеш. У првим данима родитељи (поготово мајка) су уморни. Жена онако чисто људски од порођаја, можда има рану, не жели да се сређује и облачи итд. Ненајављене посете или посете типа, ево стижемо за пола сата (верујте дешава се!), нису пожељне. Родитељима и беби треба мир и интимност. Беба најчешће сиса, родитељи се прилагођавају на ново, можда имају неке почетне проблеме. Честитајте поруком, честитком или позовите и чекајте.
  2. Не долазите болесни. Ако имате кијавицу или нешто вас хвата останите кући. Новорођенчету стварно не требају ваши бакцили.
  3. Опери руке! Пре него што узмеш бебу и генерално кад стигнеш у госте, опери руке. Немој чекати да те млади родитељи подсете, а можда чак и не јер би им било непријатно да то ураде. Ту вреди подсетити још на пар ствари: немојте користити јак парфем пре посете, да не иритирате бебу, немојте пушити директно пред долазак, поготово ако планирате да будете близу бебе. Дете ће то осетити и може да му се не свиди.
  4. Немој љубити. За некога, бебе су толико слатке да не могу да одоле да их не љубе. Али ако баш не можеш да одолиш од пољубца у чело или рукицу питај ипак родитеље да ли они немају ништа против. Љубљење и грљење старијих беба од стране баке или деде је природно. Ипак код новорођенчади од пар дана није пожељно.
  5. Сачекај да ти мама понуди држање детета или питај да ли смеш. Ако те не понуди, немој се љутити или инсистирати. Ако добијеш дете у своје руке, немој га додавати следећим особама само врати родитељима. Пребацивање новорођенчета из руку у руке може да изазове код њега стрес и нервозу.
  6. Немој чекати на кафу. Кад долазиш први пут да видиш тек рођену бебу, немој очекивати пуно послужење. Можеш и да понудиш да ћеш припремити чај или кафу да не оптерећујеш родитеље са том обавезом.
  7. Понеси нешто. Звучи чудно али ако сте блиски пријатељи или род можете да понесете нешто, домаћи сок, неку салату, питу, кесу воћа, чак и чорбу. Млада мама ће рећи да њој ништа не треба али сигурно ће ценити тај гест. Ако планираш да понесеш неки поклончић за бебу, а у кући има већ старије дете, немој заборавити на неку ситницу и за њега.
  8. Суздржи се добрих савета. Само ако родитељи питају за савет или твоје искуство, слободно реци. Немој да затрпаваш нове родитеље. Чак ако те питају, немој их критиковати, и тако су збуњени и несигурни. Боље реци да се супер сналазе и да је сваки почетак мало тежи. Ако се мајка жали да није лако дојити, дај подршку а не своје искуство е код мене је то ипшло изузетно лако. Боље реци где да потражи помоћ, код саветнице, препоручи патронажну сестру…
  9. Прва посета не треба да буде предуга. Ти си гост и треба да се прилагодиш родитељима и беби. Немој седети сатима. Понекад и пола сата, сат времена је сасвим довољно.
  10. Немојте заборавити на родитеље. Долазите да видите дете, и наравно родитељи нису у првом плану, али вреди посветити и њима мало пажње 🙂  Питајте како се осећају, да ли им треба нека помоћ. Реци им нешто лепо, дај поршку.

Dodaj komentarz jako pierwszy