Одбројавање за празнике

Овај својеврсни календар желела сам да направим одавно, али тек ове године донекле имао је смисао. Из детињства носим сећања чоколадних календара А3 формата са 24 чоколадице разних облика, деда мраза, јелке, снешка белића… У време мог детињства такви календари били су права реткост. Сваки дан отварали смо једно прозорче и у очекивању, одбројавању дана до Божића јели смо једну чоколадицу. Банално али за децу веома узбудљиво.

Ове године последњим тренуцима такозваног слободног времена припремила сам адвентски календар за Кас. Кесице заједно смо украсиле печатима од кромпира.

DSC07791

Које су мане а који су плусеви таквог календара? Омогућио нам је да у њему уплећем неке заједничке активности које би иначе вероватно пале у заборав у нашем тренутном пословном лудилу. Тако да сам пакетиће на нашем календару поделила у разне категорије: задаци, нека ситна играчка, неки прибор, и нешто слатко. Да, да одлучила сам да убацим и неке забрањене код нас слаткише.

Тако да у календару Касија је могла да нађе књижице, оловку, блокчић, лепљиве минђуше…

Али и паковање бруснице, малу црну чоколаду, лизалицу.

Били су и задаци и то је огроман плус. Задаци су били више мотивација за мене да поред умора и неиспаваности, урадимо заједно нешто више од играња лего коцкама.

Од задатака могу да набројим припремање честитки за слање, припрема хране за птице, куповина јелке, украшавање, прављење кућице од теста, прављење колачића, слушање празничне музике, украшавање стана, сејање пшенице. Ово је био највећи плус целе идеје календара.

Минус су слаткиши на које је у неком моменту обратила превелику пажњу. Тако да убацивање лизалице или пез-а сматрам ипак за грешку.

У току тих 24 дана колико нам је и трајао календар, било је периода кад је знала да пакетиће отварамо после ручка ( због слаткиша), кад падне мрак и дође мама са посла.  Дешавало се ипак да у заносу желела је да отвара више пакетића одједном ‘ипак је она још мала 🙂

Мислим да сваке следеће године обратићу још већу пажњу на задатке и идеје на заједничко време које би нас припремало за празнике, на наше кућне традиције. Мислим, да што ће Кас бити старија лакше ћемо скренути пажњу на нематеријални садржај пакетића.

У сваом случају мислим да донео нам је више позитивних емоција него шећера, тако да желела бих да децембарски календар постане наша кућна традиција.

1 Komentarz

  • октобар 27, 2016

    Mame na žici

    Pa ovo je predivno. Mislim da ćemo pozajmiti ove godine ideju s kalendarom. 🙂