Мане мараме

Марама као свака ствар има добре стране али и  лошије. Ипак кад сагледам све те мане нису неке велике мане.

 1. гужвање одеће – боље носити мајце које се не гужвају много, боље су дуже мајце и тунике него краће. Тата је носио и на кошуљу и све је било ок.
 2. топлота и знојење преко лета – десило се пар пута да сам после ношења бебе имала мокру мајцу, али више се дешавало то преко зиме него лета. Зашто? Пар пута се нисам сетила да се марама рачуна као један слој одеће! То је врло битна ствар, да не претопљавате децу!
 3. Цена мараме, праве ткане (не еластичне) мараме коштају од 5000 преко 14000 до sky is the limit
 4. На почетку морате доста да вежбате
 5. Дете може да се побуни и заврши авантуру са марамом, то је као са дојењем. Нека деца сама одбијају, нека би могла вечно да се носе у марами

Пета тачка стигла је и нас. Преко зиме слабије сам везала Кас. Имам солидна колица, живим у центру градића па сам је у мараму стављала само на брзопотезне изласке у продавницу. Истовремено, зима нам је протекла у усавршавању ходања па и марама и колица нису била пожељна. Тако да смо мало запустиле мараму и шта сам могла да очекујем, Кас неће више да чека да је завежем јер хоће да се шета. Наравно њен домет шетње на ногицама је мали. А мени је било већ доста носања на рукама кад се умори. А умори се на пола пута до продавнице. Носим је онда до продавнице, у продавници и из продавнице. На неким дестинацијама су ме сморила и колица. А не пада ми на памет гурање празних колица, трчакање за дететом и враћање по колица које смо оставиле 50 метара од нас. Желим опет слободу кретања и да не морам више да вежбам мишиће рамена. Решила сам да купимо носиљку.

Шта? Да купујем носиљку за дете од 18 месеци? Е да, да добре сте прочитали. Мада није то био лак задатак. Већина, ако не све носиљке доступне на тржишту НИСУ здраве за децу. Али о томе следи други текст.

Поред свих тих мана, и даље сматрам да је марама нешто најбоље и најздравије за ношење новорођенчета и мале бебе која још не седи.

DSC09893-2

3 месеца, пливање за Крст Часни, Сремска Каменица 2014

 

2 Komentarzy

 • децембар 9, 2015

  Jasmina

  Super tema, lepo je što si se setila da pomeneš i nedostatke, mene kad neko pita za maramu, najčešće kažem da je „savršena“, jer zaista ima toliko prednosti i toliko nam je značila. Ali verujem da će neko želeti da razmotri sve opcije pre nego što je kupi.

 • децембар 25, 2015

  annakasija

  И за мене марама је закон, али мислим да поштено је рећи о неким манама 🙂 Чувам моје мараме јер ко зна…