Мале Јесење Радионице 1. део

Шта да се ради да ја као једна од покретатељки пројекта по питању МЈР ћутим и касним. Наравно има за то разлог или два, а главни је селидба у други град. Напустили смо Нови Сад и почињемо авантуру у Ваљеву. Што да не. Ево пролази полако друга недеља и полако хватам залет и по убрзаном току попунићу тишину на блогу.

Ево шта смо ми успеле да урадимо између посете мог тате, рођендана и паковања малог милиона ствари у кутије. Нема тога много јер просто док је мој тата боравио код нас 2 недеље, нисам хтела да деди и унуци одузимам заједничко време на наше неке радње. Ипак контакт са дедом који живи 1000 km далеко сматрам за битнији за развој Касије него нашу кућну едукацију, јер ту можемо да надокнадимо касније, а време са блиским људима бежи тако брзо да никад нећемо моћи да га стигнемо и надокнадимо.

  • Касија се заљубила у кестење од првог додира. Прво је држала кестење чврсто у руци у току скоро сваке шетње. После када смо са пријатељима накупили пуну кесу кестена кренуло је лудило са пребацивањем из једне посуде у другу, из лименке у корпицу из корпице у лименку, у кутију од јаја све док се кутија није поцепала. Одлична вежба за фину моторику, кординацију рука-око.

 

  • Са скоро сваке шетње доносиле смо ново лишће, и једно по једно стављале у књигу да га сушимо да би имале материјала за касније планиране пројекте. Пошто Касија јако воли да сама држи лиске, често се деси да лиске стигну кући поцепане или ти нису ни стизале јер мала је изгубила негде успут. Зато је  свака шетња била везана за скупљање лишћа.
  • Направиле смо украс од лишћа на вратима од терасе још у Новом Саду, због журбе и гужве нисам стигла да то сликам. Мада поновиле смо тај мини украс у у новом стану.

DSC05066

  • Шта је обично карактеристично за јесен? Наравно променљиво време. Сунце и киша. Касија није још свесна таквих појава, па нисмо улазиле у детаље, али што се тиче времена, играле смо се са првом од наших пластомата. Пластомата је израз који ја користим за ламинирани цртеж који треба да се доврши пластичном масом, пластелином, плејдохом оригиналним или кућне израде. За прву пластомату одабрала сам облаке и кишобран. Задатак је излепити капи кише. Мада од оне масе лепиле смо и друге ствари на пример сунце, облаке итд.
  • Већ после селидбе направиле смо прву сензорну кутију. До сада сам правила за Касију истраживачке корпице у којима се налазиле ствари повезане темом, бојом, материјалом. Ипак дошло је време за сензорну кутију. У кутију смо убациле све шта нам је било карактеристично за јесен, а и како погледам, уклапа се и у други део МЈР – јесењу флору. Шарено лишће искористила сам за причу о бојама. А с обзиром да Касија изговара реч liście (на пољском лишће) онда мој ентузјазам према шареном лишћу никако да ме напусти. Кутију смо спремале заједно и постепено, једно вече Касија је убацивала и избацивала црвени пиринач, ту се нашло и црвено лишће и неки предмети у тој боји. Друго вече добациле смо другу боју итд. Једно вече док је маала већ спавала добацим још понешто. Ујутро није било краја испитивању, пипкању, избацивању и убацивању. После пар дана опет смо нешто добациле, кукуруз. Тако да се наша кутија стално мења. Ту ћу још убацити неке речи да све буде у духу глобалног читања. А да, Касија је једном пробала да поједе мерицу шареног пиринча, пробала је једном и никад више. Отворила је уста да све извадим па наставила да истражује кутију.
  • За време МЈР одабрала сам једну кратку песмицу овај пут на пољском језику. Песмицу сам читала скоро сваки дан док нисмо почели да се селимо :).
  • Нажалост нисам тада стигла да завршим наше јесење научне карте, али то ћемо надокнадити.
  • А да употпунимо наш увод у јесен за рођендан Касија је добила од Релице мали јесењи пакет: јесење дрво, много добру мекану бундеву, јесењу звезду и пре свега дневник МЈР који се трудимо да лепо попуњавамо. Јако волим поклоне који су рађени ручно и смишљено, такве поклоне ценим највише и зато пуно хвала још једном Рели и Тијани! А како су оне спремале све те стварчице можете да погледате ОВДЕ.

Морам да кажем да практично свакодневни контакт са лишћем, које се суши, савија, мења и круни је одлична сензорна вежба. Цепкање лиски на ситне комадиће одлична је вежба са малу моторику. Толико фокуса, упорности и стрпљења у цепкању у годишњег детета ретко се виђа. Занимација на добрих 15 минута.

 

Dodaj komentarz jako pierwszy