Све врсте мафина илити пројица су одличне за децу. Наравно мислим на те које испечете код куће и тачно знате које састојке стављате. Слатке могу да послуже као ужина или део слатког доручка. Слани су одлична идеја за ручак, поготова за онај ван куће.
И само да буде јасно чаша коју користим као меру има 250ml
- чаша пшеничног брашна
- чаша кукурузног брашна или паленте
- јаје
- чаша кокосовог млека* или другог млека биљног порекла (пиринчано, овсено)
- 100 g маслаца мада ја понекад стављам само 2-3 кашике
- 1 кашичица прашка за печење
- 1/2 кашичице соде
- око 150g залеђеног спанаћа
- сок од лимуна може мада не мора
- пола чена, чен белог лука
Растопите маслац и оставите га да се охлади. Брашно, јаје, млеко, прашак, соду и охлађени маслац измешати. Спанаћ одледити, продинстати, додати сока од лимуна. Када се спанаћ охлади додати га у тесто, додати и бели лук, полако промешати. Сипати у корпице до 2/3 висине. Пећи 20 минута на 200 степени.
Као што видите нема соли. У мојим рецептима нећете је наћи. Из ове количине састојака добијате око 10-12 мафина. Можете пола да испечете за дете, а другу половину посолите за вас.
Мафине можете да послужите са јогуртом, онако да дете умаче тесто у њему. Пре неки дан послужила сам ове мафине баш са јогуртом уз кувану боранију.
carapice
Isprobala sam recept i oduševljeni smo! Hvala, definitivno nešto što ćemo praviti ponovo!
annakasija
Супер! И баш си ме подсетила да их нисам скоро правила 🙂