Кућна радионица – слободна тема – Дрво

Прва тема у оквиру кућне радионице била је слободна. Маме су (јер ни један тата се није пријавио) могле да интерпретишу на било који начин. Код нас тема је била дрво.

Свако годишње доба добро је за причу о дрвећу, али мислим да је најбоље пролеће или јесен, најлепше и најинтересантније се разликују промене у природи а у дрвећу посебно.

Почетак јесени је одличан за одлазак у паркић и шуму, тако да смо од тога започели нашу тему. Сваки одлазак у природу подразумевао је скупљање јесењих драгоцености. Зато нам је и служила наша јесења кутија коју топло препоручујем у разним варијантама. Врло лепо мотивише дете да скупља и интересује се за све шта нађе у природи. Додатно мотивише да корачамо још мало даље иако већ помало болу ноге (Фрушка Гора). Ми смо додатно вежбале како се шта каже на пољском. Кутија је скоро па увек ишла са нама у шетње.

Учили смо да дрво има корен, стабло, гране, лишће, на пролеће пупољке, цвеће и даје плодове. Примећивали смо разлике између дрвећа, различита боја коре, облик лишћа, плодови. Пипкали смо дрвеће, скупљали смо све шта може да се понесе. Причали смо о томе ко живи на дрвећу, видели смо и веверицу у Футошком парку, слушали смо птице на Фрушкој Гори.

Вежбали смо цртање дрвета, које је и даље за Кас изазов. Ипак има само 3 године, али врло радо доцртава јабуке или лишће на дрву које ја нацртам. Ту су биле и бојанке штампане са интернета, уз које смо причале какве све боје може да има лишће и вежбали смо прецизније бојење да што мање излазимо ван линија.

Део лишћа које смо сакупиле ставиле смо да се суши у књизи. А део кестења, жира, шишарки и ораха из парка оставиле смо на прозору као украс.

Лишће смо искористиле при прављењу чинијица од глине. Посматрале смо како свака жилица оставља отиске у глини или кад их офарбамо – на папиру. Ова вечерња активност се баш допала Кас, поготово кад је видела следећег дана чврсту чинију у којој може да се држе ситне стварчице.

Препоручујем свима глину за децу. Доживљај скроз другачији него игра са пластелином. Купила сам неку фимо глину, била је одмах мекана тако да је лака за обраду. Осушила се и стврдла за мање од 24 часа, што је битно да то што направите може да се употреби без потребе да је печете.

Теоретски, едуковале смо се уз малу енциклопедију или књигу шума која у сликама представља изглед и живот шуме кроз месеце у години. После лишћа причале смо да су кестен, орах, жир у ствари велике семенке. Да у зависности од дрвета изгледају на различите начине. Јер семенке на које обично Кас и помисли то су те од крушке или јабуке. Из сваког семена може да порасте ново дрво.

Да мало увежбамо годишња доба, урадиле смо дрво годишњих доба. У ствари 80% посла одрадило је дете, ја сам припремила све шта је потребно, а она је склапала слику као слагалицу. Битне су биле две ствари да се нешто сецка и лепи лепком, нема боље забаве.

 

Циљ наших активности био је да научимо нешто више о дрвећу:

 • каква је грађа дрвета, нове речи на српском и на пољском
 • шта се догађа са дрвећем у сваком годишњем доба
 • какво имамо лишће и плодове, које животиње воле да једу жир, а које лешник

У оквиру радионице која је трајала скоро цео октобар, имале смо више ликовних активности, излете у природу, развој језика уз разговоре и књиге.

Погледајте шта су припремиле остале учеснице радионице:

Šta sa decom kada je napolju loše vreme?

Oktobarske kućne čarolije

Naši spori dani – priča u slikama

Kreativan roditelj = maštovito dete

Upoznajemo telo: kosti

Следећа тема је:

27 новембар – кухиња

2 Komentarzy

 • новембар 9, 2016

  Jasmina

  Odusevljena sam!
  Koliko ideja, koliko kreativnosti, ma divno!
  Kako Kas prihvatila sve, da li je bilo izazovnih momenata?

 • новембар 9, 2016

  annakasija

  Јасмина, драго ми је да ти се свиђа, маме баш су ушле у пројекат.
  Никад не радимо ако Кас није заинтересована. Од неких идеја одустала сам.
  Хватам моменте, најбоље нам иде преко викенда или кад добро одмори после вртића.
  Овај пут рачунала сам да ће бити више заинтересована за усмерено цртање и бојење, ипак та фаза је прошла. Сада лепљење и маказе опет су у моди.
  Активности морају да буду релативно кратке и да се види ефекат рада, то је задржава на једном месту.
  И тако сада је у фази представа и позоришта тако да увече господин тата је главни режисер.