Кућна радионица – кухиња

Друга тема у оквиру кућне радионице: Кухиња. Кухиња је препуна играчака за децу. Приметићете да у неком периоду шерпе и дрвене кашике постају омиљене играчек ваше деце. Наравно, само ако им дозволите. После крене интересовање за кување и жеља да помогну при припремању јела. Код нас је то кренуло са 2 године кад сам почела да дајем једноставне задатке ћеркици. Убацивање киселих краставаца у теглу, мешање воде и соли, сипање сока у чашу итд. Па смо кренуле озбиљније у припремање доручка, мућење јаја, прављење колачића, додавање састојака, мазање хлеба, палачињака, припремање какао напитка, сецкање воћне салате.

Ипак, додавање и мешање састојака није једина ствар коју може да урадеи 3 годишњак. Често пре оброка замолим ћерку да свакоме постави есцајг, постави тањире. Мали помоћник жељан изазова тражи све више.

Да би пустили децу у кухињу, треба да се припремите на хаос. Ако то прихватите, онда вам неће бити страшно да после распремате. Благовремено да подсетите малишане на основе безбедности и хигијене у кухињи, шпорет користе родитељи, оштри ножеви могу да направе озбиљну рану, а прање руку је обавезно.

У оквиру теме кухиња, наставиле смо у ритму заједничког спремања јела. Данас представљамо кокос ролат са џемом.

Кора:

4 јаја

100 грама шећера

1 ванилин шећер

80 грама брашна

Одвојите беланца од жуманаца, мутите беланца уз пола шећера. У другој посуди умутите жуманца уз остатак шећера и ванилин шећер. Додајте брашно па полако сједините обе масе. Сипајте у плех, пеците на 180 степени 10-12 минута.

На чисту крпу извадите кору, папиром за печење окренутим горе. Скините папир и уролајте кору по ужој страни све са крпом и оставите да се тако охлади.

Сада је време за фил:

250г слатке павлаке

60 грама кокосовог брашна

4-6 кашика џема

Умутите павлаку, додајте кокосово брашно и сједините лагано.

Кору полако одмотајте. Намажите фил, преко њега танко намажите џема, имале смо од јагода. Ми смо додале још шумско воће. Замотајте у ролат. Ролат увијте у папир и ставите у фрижидер да се фил стегне.

Ми смо оставиле мало слатке павлаке (можете да умутите нову), пред служење још смо премазале ролат и ставиле преко тога рендану црну чоколаду.

Јако је лако а битно да дете може доста да мути (ако имате исправан миксер, онај мој не мути док не држите стално прст на окидачу…), а цело мазање ролата можете да препустите детету од 3 године.

 

 

Погледајте шта су припремиле остале учеснице радионице:

Šta sa decom kad je napolju loše vreme (kuhinja)

Praznici nam stižu

Naša mala trpeza

Следећа тема је:

25 или 27 децембар – традиције

Dodaj komentarz jako pierwszy