Кућна библиотека

DSC03828

Овај пост сам спремала у јулу пред полазак на одмор код бабе и деде и не знам како, али нестао је. Онда да кренемо још једном. Представљам вам три књиге које су биле актуелне у јулу месецу.

Ерик Карле, Веома гладна гусеница, Propolis Books 2014.

Обасјано месечином, на листу је лежало једно јајашце. Једног недељног јутра синуло је топло сунце и – хоп! – из јајашца се излегла сићушна и веома гладна гусеница… Овако почиње једна веома симпатична прича, једне у свету култне књиге за децу. Одавно сам желела да је набавим и да видим у чему је штос да књига издата први пут 1969. године и даље буде толико популарна. Буквално у моменту кад сам хтела да је поручим из иностранства – хоп! – уочила сам је прашњаву у излогу једне Чачанске књижаре. То вече кад смо дошли кући, Кас није хтела да је пусти из наручја и тако је са њом заспала. Чисто чудо. У књизи малог формата прочитаћете причу о једној гусеници и њеном веома гладном путу да момента кад је постала лептир. Једноставна прича написана са хумором. Гусеница воли доста специфичну храну од јабуке, преко торте и кобасице до зеленог листа. Специфичан цртеж, лепе боје и рупице сигурно привлаче пажњу деце. Деца имају прилику да уче да броје до пет, науче како се зову дани у недељи и да ако поједеш и колач и кобасицу и лизалицу болеће те стомачић. Касија је додатно научила веома брзо пола књиге напамет па читамо је заједно. Ми читамо део реченице а она је довршава. Јако је срећна и поносна да може са нама да чита. Додатно причу о гусеници можете да искористите као тему за пуно разних забава али о томе други пут. Чиста 10 и искрена препорука!

Браво, Машо! Сликовница слагалица, Егмонт

Цртани о симаптичним авантурама мале Маше и њеног пријатеља Медведа је један од малобројних које понекад дајемо да гледа Кас. Ова књига је дупли погодак, прича о Маши плус пет слагалица. У јулу није било ништа бољег од те књиге, прво читање па слагање, уклапање, вежбање. Ако ваше дете воли Машу, потражите књигу у Вулкановој књижари.

Тuwim, wiersze dla dzieci, Wytwórnia

Представљам ову књигу иако је на пољском. Песме за децу Тувима за децу у Пољској су као књиге за децу у Србији песма чике Змаја. Специфична интерпретација цртежа који иду уз песме и савремени дизајн је нешто што је требало нашој кућној библиотеци. Желим да Кас упозна разне стилове цртежа, не само класичне слатке илустрације већ и нешто необично и лепо на специфичан начин. Песме су записане и распоређене у складу са њиховим ритмом, атмосфером. Књига иако изгледа необично, јако добро се чита а и Кас ју је одабрала за једну од омиљених. Трагајте за необичним књигама, по сајмовима, малим књижарама, када сте негде на путовању у иностранству, свраћајте у књижаре, јер вреди показивати деци нешто што излази ван оквира наметнутог слатког дечијег дизајна.

Моја прва сликовница 2-3 године, свакодневни живот и годишња доба, вулканчић

Сликовница лепеза је са нама већ пар месеци а ми и даље волимо да је листамо. Згодан формат више пута дозволио нам је да је носимо на путовања, да нам помаже да убијамо дечију досаду у колима. А уз куцу Флекицу Кас је научила пуно нових речи. Нема шта, вреди имати такву сликовницу при руци. Додуше, десило се два пута да је Касија одврнула пластични шраф па сам добрих 10 минута све састављала по редоследу.

1 Komentarz

  • децембар 9, 2015

    Jasmina

    Odlične ideje! Posebno mi se sviđa dizajn knjižice na poljskom. Slažem se da je vizuelni momenat podjednako važan, da se ukus uči za svaki estetski doživljaj.
    Ako volite tog pesnika kao mi čika Jovu, onda vam je ugođaj potpun!