Кућна библиотека

О кљигама на блогу пишем најчешће. Шта да радим да дан без књиге не постоји. Да ли смо кући, да ли у посети баби и деди, да ли на Дивчибарском излету, увече се чује: читај књигу!

Па ево шта смо у последњих 3 месеца читали пред спавање. Имамо три варијанте књига.

DSC09829

  1. Књиге на пољском. Ту и даље владају књиге из серије о Баси малој девојчици која пролази кроз разне теме. Ми имамо за сада Басиу и вртић, о томе да никад не знамо кад уз мало кише и блата можемо да пронађемо пријатеља. Басиу и Божић, о томе како организовати празник кад мама сломи руку и колико сви треба да цене сваког члана породице. Басиу и кување, како кување са татом и браћом може да буде прљаво и забавно. Басиу и балет, о томе како мама и девојчица испуњавају своје жеље за плесом. Приче на веома леп, реалан, симпатичан начин представљају свакодневне теме из живота девојчице. Мада приче нису баналне и често изненађују обртом ситуације. Друга књига која је увек добродошла је Петар Пан, књига из мог детињства коју већ и знам на памет. И Вини Пу, прави Вини Пу. Старо издање, књига која опет асоцира на моје детињство као ретко која, са благо жутим страницама издата 3 године пре мог рођења 1983 године.
  2. Кратке приче, песме на српском језику. Збика песама Насмејани свет, Мирослава Антића је једна од бољих које сам у последње време имала у рукама. Лепо издање а стих толико прија да се чита и слуша да мислим да иако мала, ово је обавезна књига у кући. Јежева кућица, мислим да ово је књига коју не морам да представљам јер скоро свако са овог поднебља је чуо за њу, читао, и зна из детињства. За мене била је нешто ново, али добро се чита, прича је лепа, са поуком и исто тако леп је стих за читање.
  3. Мало дебље књиге, прикладне не само за узраст од 2,5 године. Ко би рекао да можете да прочитате тако малом детету књигу од 150 страна а да оно прати причу? А књигу од 540 страна? Да може, може. Књигу Комета долази купила сам и нисам била сигурна да ли ћу је читати сама за себе или за Кас. Битно је да познаје ликове из књиге али… на пољском. Тако да смо у старту морали да преведемо ликове у књизи ко је ко да би могла да повезује Комету са неким пољским књигама од исте ауторке. Читали смо ту књигу добрих месец дана. Свако вече смо помало пратили авантуру главних јунака. Ефекат је такав да моје дете црта комету, прича о пећини у којој су се скривали јунаци, сећа се делова приче. Друга њига која је пратила наше вечерње минуте пред сан су Нове приче малог Николе. Тражила сам први део ове књиге која прати малог Николу у предшколском узрасту, нажалост за чудо није нигде доступна, а можда никад није била издата на српском. Тако да у овој књизи (која је била култна у време мог детињства) пратимо догодовштине малог Николе који је кренуо у школу. Књига Бајке не само за девојчице ја поклон од баке која је дуго пратила наше вечерње читање, класичне бајке у мало проширеном издању. Ако нисте знали мало дужу верзију Снежане ово је добра идеја. Цртежи су изузетно лепи и привлачни. Напомена: ако по вашем укусу бајке Грим или Оскара Вајлда звуче превише тужно или страшно, пре него што прочитате деци, прочитајте сами.

DSC09830

Dodaj komentarz jako pierwszy