Крем чорба од целера

DSC02812

На ову чорбу сам скроз заборавила. Пре лета била је стално на репертоару и за мене је хит. Пре ове чорбе целер у исхрани скоро па није ни постојао. Користила сам га једино у поврћне чорбе или у пилећу супу. Више не знам како сам дошла до тог рецепта али сигурно на неком од веганских блогова. Чорба је посна.

Од количине састојака које дајем у рецепту, добијате доста чорбе чак за 5-6 тањира (код нас за два дана), за први пут слободно преполовите све.

  • 1 велики целер или пар мањих (око 800-900g)
  • 1 већи кромпир
  • 1 празилук – само бели део
  • 1 јабука
  • 2 литре поврћног буљона или воде
  • мало јачи прстохват мускатног орашчића
  • со, бибер – у верзији за одрасле
  • маслиново уље
  • 1 чаша биљног млека од соје – није обавезно

На дно велике шерпе сипати пар кашика маслиновог уља или обичног уља, да покрије дно. Исецкати празилук на кругове и убацити у шерпу. Пржити око 5 минута на тихој ватри док не постане мекан.

Целер, кромпир и јабуку ољуштити и исецкати врло ситно. Додати у шерпу, залити са буљоном или водом. Кувати поклопљено око 20-30 минута, проверити да ли је поврће врло мекано.

Скувано поврће оставити да се мало охлади, блендирати док не добијете крем чорбу, додати чашу биљног млека, додати мускатне орашчиће. Још једном блендирати. Кад одлијете порциују чорбе за бебу додајте со и бибер.

Чорбу служимо уз ситно исецкан препржен на сувом тигању хлеб.

  • 3-4 кришке бајатог хлеба
  • пола или цео чен белог лука
  • прстохват мажурана и оригана
  • 2-3 кашике маслиновог уља

Исецкајте бели лук врло ситно, измешати са маслиновим уљем и зачинима. Полити исецкан хлеб, измешати да га зачини и уље лепо покрију. Пржити хлеб на сувом тигању док не порумени и не замиришу зачини.

Чорба је специфичног целер укуса. Пре неки дан Касија ју је јела први пут и изгледа да морам да правим овај крем чешће.

Пријатно!

 DSC02837 DSC02843

 

Dodaj komentarz jako pierwszy