Књига (ни)је светиња

DSC00490

6,5 месеци

Од како знам за себе књига је сасвим нормална ствар у кући као и шоље за чај у кухињи, топла вода у купатилу или јастук у кревету. Без свега тога човек може да живи, али какав је то живот? Увек пред спавање отац ми је читао књиге, неколико кратких прича или настављали смо неку дебелу књигу са причом која нема краја. Увек сам виђала родитеље са књигама, књиге на полицама, књига на кревету, књига на столу. Сасвим нормална ствар био је одлазак до библиотеке. Таква навика у породици. До тинејџерског доба читао је и мој брат. Ја сам наставила па до дан данас књига у кући је за мене нешто нормално, а можда и обавезно.

Прве књиге купила сам за бебу још док је била у стомаку. Да, то је било на списку ствари за бебу: одела, пелене, памучне пелене, ћебенце, маказе за ноктиће, књига…

Како је то почело код нас? Кад смо дошле кући из породилишта, кроз кућу су се протумбали гости, моји родитељи вратили се кући, а господин тата вратио се на посао. Остала сам сама се бебом. Из почетка ова тишина и мир били су дивни. Беба није била захтевна, није имала грчева, нити других проблема, па смо имале пуно лепог времена за себе. Али беба је волела да спава мени на грудима, а ја нисам имала ништа против. Све док ми није досадило, јер ја не знам да спавам преко дана, па сам почела да слушам аудио књиге, спас. Нисам могла да спавам, да држим књигу, онда сам књиге слушала. Слушала сам сатима.

После кад је беба спавала на кревету или чак кад није спавала само тако лежала и гледала ме а ја више нисам знала шта да јој причам, а у тишини да тако лежимо цео дан није ми било занимљиво. Читала сам мој омиљени путописни часопис, па смо кроз дугачке репортаже, препуне лепих фоторафија пропутовале пола света.

Кад је настало време да Кас лепо подиже главу док је лежала на стомаку, почела сам да јој показујем њене књижице. Увек су биле у домету детета. Прво оне мале у чврстим корицама, а оне велике сам ја држала, листала. Наравно да је било грицкања књига, поготово у моментима кад су излазили зуби. Неке књиге су чисто биле за то. Те књиге које нисам желела да поцепа и избалави листале смо заједно. Никада нисам склањала књиге у ормаре, или на високе полице. Истина, понека књига цепнута је овде и онде, али то је моменат моје непажње. У сваком случају то су њене књиге, а не моје.

Знам куће у којима књиге, ако их уопште има, стоје на високим полицама и деца, чак трогодишњаци, их нису имала у рукама. То је тужно и за мене потпуно несхватљиво. Дете ако од малих ногу има контакт са књигом постаће она иста играчка као плишани меда или коцке. Томе сам се надала и тако се и десило. Касија воли књиге исто као своју плишану куцу. Кад је имала неких 6,5 месеци, није још ни седела али увлачила је књиге у креветац са столчића који је стајао поред. Сећам се да док још није самостално ходала, ујутро сам је вадила из креветца и стављала да седи поред столчића са књигама испод којег стајала је и корпа са играчкама. Она је вадила књиге и додавала их мени да читам. Ја листам, она додаје следеће.

Тако то траје до дан данас. Неко време моја цака за дете била је да је ставим у креветац пун књига. Она седи, листа књиге, коментарише, а ја кувам ручак. Исто то сам радила радим изјутра кад хоћу да останем још мало у кревету. Ако није одмах гладна, мењам пелену и враћам је у креветац са књигама. Она прича, листа, ја куњам. Знам, страшна сам мама. Кад неће да седи у креветцу, изјутра се шета и доноси ми омиљене књиге у мој кревет, читамо, мазимо се. А ако случајно заспим, добијам ударац књиом у главу, а дете виче помало љуто: ма ма!

А ево који су наши тренутни хитови?

Ури Шулевиц, Снег – хит хитова читамо бар 20 пута дневно

DSC09493

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Miasteczko Mamoko –  књига без иједне речи издата у Пољској Генијална, бирамо лика којег пратимо на следећим странама, књига за децу 3 плус мада Кас препознаје пар ликова и зна да их нађе на свакој страни

DSC09494

Gdzie się schowały małe zwierzątka? цртеж: Ray Cresswell- Књига са животињама, текст ту није важан, важно је показивање прстом и питање шта је ово, некад питамо ми, она одговара, некад она доноси књигу па показује прстом и чека да кажемо шта је шта. Књига коју сваки дан доносила тати чим уђе на врата.

DSC09497

Радозналац 1,2,3… – књига са прозорчићима, ради се о бројевима али за нас за сада супер су прозорчићи, фина моторика, развијање речника, бројеви ће доћи касније.

DSC09500

Библија за децу, коју тата чита скоро свако вече пред спавање, Кас показује на књигу и каже : тата! Библија је толико универзална да стварно је вреди читати деци.

DSC09499

4 Komentarzy

 • април 8, 2015

  Biljana

  Volim kada vidim da mame odmalena predstave knjige deci. Ima onih koje su mišljenja da su bebe male, jer ne znaju ni da listaju knjige, pa sačekaju dvocifreni broj meseci, ali mislim da greše.
  Bibliju za decu sam davno videla u online prodaji, ali nikad uživo i hvala ti na preporuci, jer je verovatno ne bih kupila dok je ne vidim, a čini mi se biće pravi biser našoj kolekciji.
  Mi se sa knjigama družimo još u periodu dok je Sofija bila u mom stomaku. Kupovala sam ih pre nego što se Sofija rodila,dobili smo dosta knjiga kao poklone, ali to nas ne zaustavlja da ih kupujemo i dalje. Sada smo u potrazi za dobrim knjigama na engleskom jeziku, jer pokazuje strašno interesovanje za učenje engleskog.
  Blog je predivan, nikako da stignem da ostavim komentar, jer uvek postove pročitam uveče na telefonu. Pozdrav!

 • април 20, 2015

  Marija

  Nama je trenutno s nepunih 11 meseci glavna zanimacija listanje knjiga i puzanje za loptom koja se kotrlja 😀 Ima dosta knjiga od sestre,ali nisam odolela nekim novim knjižicama koje su se pojavile u medjuvremenu-to je jače od mene

 • мај 23, 2015

  Kasia

  U nas bylo i jest podobnie! Ida uwielbia czytac, ma swoje ksiazeczki zawsze pod reka i sa jej ukochanymi zabawkami. Te mniejsze, dla malych dzieci ma juz tak zniszczone od codziennego ogladania, ze pewnie bede je musiala za jakis czas po prostu wyrzucic, ale nie zabraniam jej tych zabaw, bo oglada je z takim zaiteresowaniem!

 • […] Више о нашој авнтури са књигама можете да прочитате ОВДЕ. Наравно све зависи од детета и не мора свако да воли […]