Играчке за бебе од 3. до 6. месеца

У првом моменту наслов овог текста требао да буде играчке за бебе од 0 до 6 месеци. Ипак сматрам да у принципу, бебама до 3 месеца никакве играчке нису потребне. Најбоља играчка у том узрасту је… други човек. Најбитнији је контакт са родитељима, блискост, глас. Али није увек тако идеално да имамо 100% времена да посветимо беби, јер имамо старију децу, друге обавезе или ето хоћемо нешто да поједемо. Данас је понуда огромна, али да ли су све играчке стварно корисне за тако мале људе? Како одабрати играчке а да донесу корист у развоју и да не доносе штету?

Пре свега пожељна је умереност. Знам поготово ако вам је прво дете, играчке купујете ви, бабе, деде и сви око вас. Али не мислим само о количини играчака, него и о томе колико чула стимулише једна играчка.

Данас има у продаји пуно играчака које су у исто времено шарене, шушкаве, пиште, звоне, праве још 3 звука. То је за бебу од 2-3 месеца превише. Чувајте се, јер ако престимулишете бебу у току дана, завршићете носећи и умирујући бебу до 2 ноћу.

Истина, деца воле шарене и звучне играчке, чак пиште од среће кад их виде, али често је то за њихов млад нервни систем превише. Дете не зна како да се растерети и постаје нервозно, плачљиво, а родитељи не разумеју зашто је такво. У том узрасту најбоље је стимулисати једно до два чула истовремено.

На самом почетку тако до 3. месеца ако већ нешто хоћемо да стимулишемо онда је то вид. У том узрасту бебе не знају да хватају играчке нити да се са њима играју. А звук нека чине гласови родитеља и звуци свакодневнице, а не мелодије из играчака. Тако да можете да купите неку тиху, мекану играчку. Код нас је ћерку чакао мекани меда-крпица, а сина слична играчка Вини Пу. Тражила сам такву играчку у контрастним бојама али пошто нисам такву нашла, моја мама је купила црно белу панду.

О чему се ради са тим контрастима? У том узрасту бебе још немају довољну оштрину вида, и највише воле да гледају у контрастне слике, више воле шаре него глатке површине. Пробајте да обучете мајицу на црно беле пруге. Приметићете колико привлачи бебину пажњу.

Око 3. месеца можете да пробате да показујете детету контрастне сличице или књижице. Не брините ако неће пробудити у детету већи ентузијазам. Показујте их детету повремено и у неком моменту постаће интересантне.

У духу контрастних играчака још у трудноћи сам купила црвено, црно, белу спиралу и ово је била играчка која нас прати од почетка до дан данас. У почетку је била закачена за колица, касније за креветац, па за гимнастику или лежи на поду док бебаћ лежи на стомаку. Мислим да је то омиљена играчка сина.

Обично око 4. месеца, али вреди посматрати добро дете да ухватите моменат, почиње етапа хватања. Ту вреди да се почне са стимулисањем чула додира и да се ради на отварању шака. Одличне за то су лоптице. У принципу требале би да буду мање, таман да стају у бебећу шаку. Можете је на пример исхеклати од конца.

Сада већ можете да полако уводите играчке у боји, али најбоље да не буду превише дречаве. У књижицама се појављују боје.

Исто у том периоду, око 4. месеца обично бебе почињу да стављају све у уста, играчке, руке, предмете. Сада понудите глодалице.

Најбоље за почетак бирати мање, тање, такве које мала рука може да ухвати и стисне. За мене је откриће са другим дететом дрвене глодалице и све чешће доступне глодалице од природних материјала, каучук, дрво и гума. Али имамо у колекцији и класичну, силиконску глодалицу са водом (може добро да се охлади у фрижидеру, у почетку је била предебела за бебеће руке).

Звечка, класична бебећа играчка, право време за њу долази око 5. месеца. Наше звечке добили смо на поклон, син је наследио од сестре, ипак сматрам да су за тај узраст мало прегласне. Боља је нежнија, дрвена звечка птичица из сета играчака Connect&Play. Исто тако пријатан звук даје ваљак са звонцетом. Ова звечка може да служи и као глодалица, одлична је за хватање малим рукам. Ова играчка биће још интересантнија кад бебаћ пропузи, па ће моћи да је прати.

Играчка коју никако нисам могла да нађем, а да буде безбедна је стојеће огледалце, које би било посебно интересантно у периоду кад би дете требало да проводи доста времена на стомаку. Имамо огледалце на нашој простирци, и у меканој књизи, али не мотивише превише дизања главе горе и гледање испред.

Пред крај 6. месеца можете већ да понудите беби играчке које стимулишу више чула истовремено, на пример мекану, сензорну књигу која и шушка и пишти, направљена је од разних материјала. Од наше књиге намерно нисам одсекла папириће јер… испоставило се да је у почетку то био омиљени део књиге.

Значи овакав симпатичан шарени, шушкави, пискави, звекећи, звонећи лавић тек тамо после 6. месеца 🙂

Као што сам написала у почетку, битна је умереност.

Не треба нудити детету превише истовремено.

Најбоље друштво и играчка сте ви.

2 Komentarzy

Dodaj komentarz