Играчке од 6 до 12 месеци

У претходном тексту показала сам вам играчке до 6 месеци (ОВДЕ). Ајде да видимо шта можемо понудити после 6. месеца. Велика понуда играчака може да збуни родитеље или да доведе до тога да ћете код куће имати гомилу играчака које ничему не служе. Бирајте играчке пажљиво, не купујте спонтано јер после може да се испостави да играчка само скупља прашину јер није прилагођена развоју вашег детета.

Показаћу само понеке наше играчке, јер наравно друго дете има ипак више играчака. Нешто наследи, нешто добије. Наравно, немају све наше играчке улогу искључиво да едукују и развијају. Играчке су за играње. Веома су привлачне секине играчке, кухиња и све посуде, кашике, фигурице, луткице. Лутка беба је одлична за децу око годину дана, да је мазе, грле или грицкају. Ово је одлична прилика за показивање делова тела, где беба има око, нос… Немојте ускраћивати контакт са луткама дечацима.

Како малиша расте почињем да склањам бебеће играчке. Ипак има већ 16 месеци и нема смисла да гомиламо играчке само зато што су нам драге а више не доприносе ништа детету нити се са њима игра.

Битно је пратити шта је детету потребно у моменту. Ако све гура у уста вреди понудити неку интересантну глодалицу. Тако да у том узрасту глодалице су и даље пожељне. До наших старих глодалица купила сам још једну интересантну у облику банане завршену меканом четкицом као за зубе. Згодна је за држање у малим рукама, истовремено масира десни и чисти зубиће. Одлична глодалица.

Врло радо и даље се игра са ваљком са звонцетом и уз то игра се коцком од перлица, која нежно и звецка. Стеже је и гњави.

У том узрасту децу почиње посебно да интересује звук. Тако да је звечка у разним облицима одлична као први инструмент. Добро је и кад дете може да посматра куглице које су унутра.

Лоптице, обична провидна лоптица коју је донеала сека испоставила се да је одлична за бебеће руке. Не може да је стави у уста, а може да је прати како се котрља, хвата у длан одлична вежба за отварање шаке.

За нову годину купила сам сет сензорних лоптица. То су лоптице са разним фактурама, одличне већ за бебаће од 6 месеци. Одличне су за посматрање како се котрљају, свака на свој начин, могу да се мало стискају, грицкају, мотивишу за покрет, а касније да послуже за игру бацања.

Одличне су и прве коцке. Најбоље да буду дрвене и не превелике да лако стану у малу дечију руку. Прављење и рушење куле биће одлична забава. Успут може да се прича о бојама и слично.

За децу која већ седе ово ће бити добар моменат за први аутић или нешто друго што се креће на точкићима. Код нас је то на пример ова лисица или патка.

од 10-11 месеца можете да понудите беби кулу од кругова за слагање. Наша је из Икее и служи већ другом детету. Мада се ћерка одлично играла са њом већ са 9 месеци, то је баш то пратите дете јер нису сва деца иста. Син тек после 12. месеца почео сам да слаже кулу без помоћи. У почетку деца само скидају кругове, стављају само један. Није битно да слажу за сада од највећег до најмањег за то време долази тек око 2. године.

Како се ближи 12. месец можете да понудите полако и ову играчку за лупање чекићем, неки то зову мали ковач. Ова играчка исто као и кула одличне су за развој координације рука-око. За те две играчке услов је да дете чврсто самостално седи.

Кутија за сортирање: исто играчка ближе првом рођендану. Развија координацију рука-око, разликовање облика, ми имамо један малецки још наслеђен од ћерке али има у понуди пар одличних, показаћу је у посту о поклонима за први рођус.

Заборављена, ретро играчка чигра. Како тешко је купити чигру, нема их баш у широкој понуди. Наша чигра исто је наслеђена од секе. Деца јако воле да гледају како се врти, да је хватају и покушавају да је пусте у покрет. Наша чигра је једна од омиљених играчака од 11. месеца па до сада.

Деца уче да говоре прво имитирујући звуке. Ономатопеје су одличне за почетак говора. Зато за нову годину купила сам и ту Фарму са фигурицама животиња. Са овом фармом играћемо се још сигурно дуго, јер је воли и 4. годишња ћерка. Можете да слажете кулу коју наравно бебаћ са радошћу руши, да стављате животиње и чикицу у њихове кућице, вежбати баш ономатопеје, како каже крава, коњ, кокошка, зека итд. И наравно играти се фарме кад порасту.

Козмину пажњу дуго задржавала ова играчка. Једноставна а развија кординацију рука-око а при томе је интересантна детету. Купила сам је половну а и видела сам на интернету да уз мало вештине може да се направи и од дрвене кутије за марамице. Дете убацује куглу у рупу и чека да се кугла појави доле.

Друге ситне играчке које имамо често у колицима, су дрвени телефон са лупом и фотоапарат, калеидоскоп. Појавио се и аутић на навијање који свира и сија. Нисам љубитељ звучних играчака али овај аутић није толико нападан.

Dodaj komentarz jako pierwszy