Почетак едукације и глобално читање

DSC08722

Чакала сам тај моменат дуго. Касија је села са седам месеци и 3 недеље. Сама, без придржавања за јастук, зид, мене. До тог момента нисам је стављала да седи, никакве јастуке, столице, хранилице. Чекала сам. Нисам чак скроз подигла седиште у колицима у седећи положај. Прво је почела да се наслања на лакат са шест и по месеци, после је почела да седи у креветцу држећи се за решетке, а када је села сама, тако је остало. Чекала сам тај моменат да би могле да почнемо њену едукацију на неки смишљенији начин. Лакше да задржим дететову пажњу и само дете у седећем положају него у току пузања. Дете које седи има слободне руке, може у ширем спектру да истражује свет и понуђене предмете. Активније учествује у понуђеним играма.

Уствари, може да се каже да је Касијина едукација почела у моменту када сам почела да јој читам књиге и путописне часописе, а тата да свира фрулу. Сећам се да чим смо дошле из породилишта у нашој соби је почела тихо да свира музика по цео дан до касно ноћу. Џез и чилаут је био око нас. Тихо, за маму, тату и бебу. Касија је преспавала сваку ноћ од кад смо дошле из болнице и тако је до дан данас.

Све то има смисла. Није безвезе да читате и причате за вашу бебу од првог момента живота, нешто више од описивања основних радњи у вези бебе. Није безвезе да испричате беби свој дан на послу или ето неке ваше мисли које нису из беби света. Битно је да причате. Није битно да ли читате беби бајке или Господара прстенова. Да ли певате лепо или ужасно,  да ли пуштате Моцарта или етно музику. Битно је да све то радите са бебом, због бебе и да на тај начин проводите време са њом и стимулишете развој.

Ваљда сте приметили да су прошла времена када је за бебу најбитније да лепо једе, има суву пелену и да подригне. Нека времена када беба после храњења и повијања завршава у креветцу без обзира да ли треба да спава или не. Ко се пре играо са бебом од месец и по дана? Ако ви нисте, онда крените што пре да комуницирате са дететом.

Иначе, почеле смо са глобалним читањем са Касијиних непуних 8,5 месеци. За почетак сам одабрала три речи: мама, жаба и вода. Те речи показивала сам јој недељу дана. Спонтано, када сам се сетила и када је мала била баш расположена, два, три пута дневно. После недељу дана одабрала сам други комплет речи: тата, књига и млеко. У другој недељи показивала сам једном први комплет речи, једном други. Увек само три речи. Одабрала сам баш те речи јер битно је да почнемо са речима које дете среће свакодневно, мама и тата су јасне, жаба јер Касија воли једну песмицу коју певају жабе, волела је маскоту жабе и свакодневно сам користила ту реч у игри са њом. Књиге су њене омиљене играчке. Млеко и вода исто је јасно. Мала је пила у то време млеко три пута дневно и увек пре тога питам је да ли хоће да пије млеко? ИТД.

Касија има сада скоро 12 месеци а ми већ три месеца идемо путем глобалног читања. Колико то има смисла видећемо у будућности. У старту, глобално читање ће бити стално део овог блога па ћемо заједно испратити ефекте. Глобално читање је један од стубова наше ране, кућне едукације. Касија чита глобално на пољском језику, јер то је мој матерњи језик. Касинје ћемо увести глобално читање на српском, вероватно преко викенда кад и тата нађе мало времена и жеље. Кажем мало јер за свакодневно глобално читање не треба вам више од пар минута.

Више о Глобалном читању у следећем тексту.

2 Komentarzy

 • јануар 6, 2015

  carapice

  Posebno moram da vas pohvalim za globalno čitanje!
  Čitala sam dosta na ovu temu, smatram da je vrlo korisno i podsticajno, iako se mi nismo opredelili za ovu vrstu stimulacije.
  Jedva čekam da čitam o vašem iskustvu i dalje.
  Samo napred!

 • јануар 9, 2015

  annakasija

  Хвала на лепим речима. Видела сам да и ви радите нешто слично. Наравно не рачунам да моје дете са 15 месеци стварно ће да чита. За мене глобално читање је начин да подстичемо учење пољског језика, јер српски научиће потпуно природно и без тога. А прве ефекте видим већ сада 🙂