Долазак бебе – шта купити?

Кад чекате другу бебу све вам се чини доста једноставније него први пут. Већину ствари већ имате, а ако нешто фали лако ћете набавити, знате шта и како.

Кренула сам у школу за труднице и тек сада из нове перспективе видела колико су будуће маме збуњене том набавком. Замислила сам се и присетила како је то било пре нешто више од три године. Тражила сам и списак који сам припремила и по ком сам куповала ствари за прву бебу.

Тада сам  измешала списак за породилиште, списак из школе за труднице, препоруке пријатеља и здрав разум и добила један умерени списак.

Избор на тржишту је све већи и понекад не знамо више да ли нам нешто стварно треба или не, гледамо цене, квалитет израде и наравно да ли нам се допада.

Кад почети прикупљати ствари?

Немојте прерано кретати у набавку, али не касније него до 36. недеље трудноће. Разлог је јасан, биће вам тешко да јурцате по продавницама са великим стомаком, понекад у гужви и журби. Треба да имате времена да стварчице оперете, испеглате. Стварно, неће вам се допасти идеја прања малог милиона микро одеће у 38-39 недељи. А и знају деца да пожуре. Тако да крените негде тамо на пола трудноће, полако без журбе. Често тад знамо и пол детета, што олакшава избор. У првој трудноћи нисам знала до краја, тако да сам све куповала тако рећи универзално.

Од чега кренути?

Предлажем да урадите као ја први пут. Саслушајте пријатељицу, погледате списак из школице, списак за ваше породилиште, прочитајте мој текст до краја 🙂 Наравно то шта је одговарало мени или вашој другарици, не мора да одговара вама или вашој беби. Али од нечега морате да кренете. После тога направите списак. Спонтано. Хаотично куповање стварчица за бебу може да доведе до тога да ћете купити превише/премало ствари или ћете купити одећу која се неће никако уклапати једна уз другу.

Куповина

Јако ми је жао да тако слабо иде он лајн продаја у Србији а већина марки и не омогућава куповину преко интернета. Тако да ако не поручујете из Мађарске преко једне од многих фб страница (ту препоручујем куповање сетова по 5 или више бодића), преостаје вам да шуњате по продавницама.

За прво дете имала сам списак од прилике, куповала сам спонтано, куповала сам то шта ми се свидело, то шта је на снижењу, куповала је моја мајка, нешто сам добила од другарица на поклон, нешто половно – генерално општи хаос. Неке ствари биле су пун погодак, а неке сам избегавала и облачила детету баш кад сам морала јер ми зафалило чисте одеће. Већину Касијине одеће сачувала сам, а продала само те ствари које ми нису биле драге, нису биле практичне или ето нисам волела.

Мада мислим да и не треба да се чувају ствари од првог детета. Најбоље је продати и скоро све купити из почетка. Зашто? Пре свега, не увек се поклопи пол, и уколико ништа не фали да стави дечаку сестрин розе бодић, у толико нећете му облачити сукње и хаљине. Друга ствар као што је случај код нас, не поклапају се годишња доба. Касија је рођена у октобру, и чекала нас цела зима, значи више топлије одеће, сада бебаћ стиже крајем зиме, крајем фебруара, тако да спремамо се лаганије за пролеће.

Колица

Ја сам присталица ипак колица типа 2 у 1 или 3 у 1. Знам да многи кажу да нема потребе да купујете дубока колица са колевком. Ипак, за мене је то сигурност да дете лежи стварно на равном толико дуго колико треба за кичму. Колица која се расклапају у лежећи положај ипак по мени нису довољно чврста и не обезбеђују довољну стабилност бебине кичме. Додатно, зимској деци обезбеђен је сигуран простор у који ветар неће упасти. Дубока колица користили смо до краја 6. месеца. Битни су и точкићи који могу да се пумпају. Велика корпа за ствари испод. Све то су имала наша прва колица и стварно нисмо имали никаквих проблема ни у граду ни ван. Снег није био проблем. Од додатне опреме само 2 пута користила сам фолију од кише, а нешто шта је по мени обавезно је сунцобран. Немојте преко лета скроз прекривати колица тетра пеленама, ваздух мора да циркулише, а сунцобран лепо штити од сунца.

Марама

Можда не морате да купујете одмах, али вреди пробати, позајмити мараму да видите да ли такав вид носања детета одговара вашем начину живота и детету. Немојте одустајати ако нећете успети из прве да се завежете или дете неће одмах прихватити мараму. Заборавите на кенгуре, а ергономску носиљку потражите кад дете научи лепо да седи, више о томе овде.

Торба за колица

Први пут имала сам торбу коју сам добила у комплету са колицима. Колико на почетку, била ми је довољна, тако временом постала је мала. Што је беба већа, више ствари носате са собом. У беби торбу треба да стану: пелене, марамице, тетра пелена, пресвлака, касније вода, можда нека храна, играчка и још ваше ствари макар новчаник, кључеве, мобилни. Ту торбу ћете са собом носати месецима. Тако да овај пут планирам да уложим у лепу, велику торбу Скип Хоп. У коју истовремено могу да ставим све шта је потребно за бебу, за старије дете и мене, а која не изгледа као типична торба за мамиће. Добра торба помаже да се организујете и да не трагате за ситницама пола сата док вам је дете већ мало нервозно.

Седиште за дете

На сву срећу сада је то већ обавезни део опреме за бебу. Без њега немојте да помишљате да изведете бебу из породилишта. Можда само ако живите поред па ћете се кући вратити пешака. Нема више изношења беба у ћебенцету или неким меканим носиљкама које стављате на задње седиште. Због безбедности и здравља ваше деце, превозите их у такозваном јајету, односно ауто седишту из групе 0 или 0+, основне информације потражите овде. Маме из Новог сада могу да се информишу на време у Канцеларији за дечија ауто-седишта, Дом здравља ЗОВ (одељење педијатрије).

Ми ћемо стицајем околности користити исто седиште као са Кас, које смо добили од пријатеља. И пажња, не пребацујте децу прерано у друго, веће седиште. Возите децу што дуже у супротном смеру, ми смо се тако возали до 13. месеца. Да, у том првом јајету.

Креветац, колевка

Можда решите да беба од почетка спава са вама? У сваком случају раније или касније биће вам потребан креветац. Касија је првих пар дана спавала у колицима или са нама. Изглед креветића није битан, битно је само да простор између дрвених шипкица буде по стандарду тако да беба не угура измећу главу. Душек не сме да буде превише мекан и тврд. Све балдахиме и вишак текстила заборавите. Прво, што све то скупља прашину, друго ограничава проток ваздуха. Никако не стављајте оградице све около креветића (са све четири стране), ваздух мора да циркулише, ставите са 2 стране, беба се неће повредити ако удари главом у креветац. Будите спремни на чињеницу да неке бебе не воле да спавају у креветићу а спаваће лепо код вас или у колицима. У креветићу се често осећају усамљено, а простор је ипак за њих превелики. За то је интересантна опција колевке, која је мања и пријатнија за бебу – ипак користи се доста кратко.

2 или 3 чаршафа

Постељина: испоставило се да нам није била потребна све до 2. године.

Неки препоручују да испод чаршафа ставите мушему. Мени се чинило да тако душек не дише и сама не бих желела да спавам на мушеми тако да сам тај део заобишла.

Комодица за бебећу одећу

Комодица, фијокар. За почетак је најпрактичнија. Бебеће ствари су јако ситне да у ормару тешко ћете се после снаћи, 3 или 4 фијоке дозвољавају вам на прегледност, можете лепо попаковати ствари по величинама. На комоди можете да пресвлачите дете. Вреди купити најобичнију комоду без шарених цртежа (то сам тек сада схватила) која после може да вам служи као обичан комад намештаја.

Даска за повијање

Ми је нисмо користили али знам маме које без ње не би могле да сачувају кичму. Бирајте такву коју можете да монтирате на висини кукова. Ја сам све пелене мењала на кревету, тако ми је било згодно, чисто да знате да може и без тога. Мислим да су боља опција даске које монтирате на комодицу него оне за креветац. Ову за креветац морате стално да скидате и постављате наново.

Кадица

Кадица са равним дном, немојте да вас наговоре на специјалне кадице за новорођенчад са неким испупчењем. Добро решење за мале станове је кадица флекси која се склапа, мада неће вам дуго послужити. Уз кадицу купите и пластични бокал, да исперете бебу. Ако се не осећате сигурно у вези температуре воде, набавите термометар за воду.

Лампица

Добро је имати у соби у којој спава беба малу лампицу за ноћни подој, мењање пелена или алармантне ситуације, да не разбуђујете целу кућу и да не нервирате бебу јаким светлом. Размислите да ли у соби имате извор благог светла.

Пумпица за измлазивање, флашице или кесице за млеко

Иако планирате да дојите, вреди да имате бар две флашице за чување млека, а кад се залети лактација чак и неке кесице, кутијице за чување млека. Вреди га чувати за нагле ситуације кад сте болесне и морате да примате лекове или нагло морате да отпутујете. Пумпицу немојте куповати одмах јер можда вам и неће требати.

Текстил

Ћебенце и вреће

Вреди их имати пар. Купите различите величине и дебљине јер ће вам служити за различите намене, неко за колица, неко код куће преко дана. Увек пре него што купите ћебенце пипните и замислите да ли је стварно пријатно, неки вештачки материјали су веома непријатни под руком.

Нешто шта је било код мене на списку а шта нисам ни била свесна колико је добро, је врећа, џак за спавање. Мала је у првом џаку спавала дуго, целу зиму. Врећа и понекад ћебенце била је сасвим довољна, никакав јорган. Лично преферирам вреће које доле не раздвајају ногице, има их на пример у H&M. Вреће имају огромну предност над јорганом јер су безбедније. Дете не може да навуче себи ништа на главу и тако да заустави проток ваздуха. Додатно, дете не може да се открије, тако да сте мирни да му је довољно топло.

Тетра пелене

Да ли ћете широко повијати дете или не, тетра пелене вреди имати. 10-20 комада у стандардној величини и бар једну нестандардну 120х120. Ове стандардне користићете за широки повој ако га подржавате, за бљуцкање, брисање бебе, ја сам стављала испод бебеће главе ако би цурила пљувачка, носићете је са собом ако треба негде да спустите бебу а није баш чисто или да не испрљате у гостима кревет, нека деца воле да је грле, прекријете се док дојите у паркићу ако се не осећате комотно. Користићете их свакодневно. Мада ту улогу одлично испуњавају оне веће тетра пелене. Лепо је имати не само беле, потражите и оне шарене, биће вам лепше.

Пешкири

Купите 2 велика нова пешкира, пазите да буду мекана и неколико пута их оперите пре него што дође беба. Потражите бар један пешкир са капуљачом.

Одећа

Мислим да су бодићи основна ствар. Може да се носи испод одеће, или као главно одело. Лепо држе пелену, покривају цела леђа и стомак, неће вам се сролати, подврнути као бенкица. За родитеље почетнике одлични су бодићи на преклапање, најбоље на нитне, не на везивање. Раскопчавате, стављате дете, закопчавате. Не морате да дижете главу, не морате да провлачите бодић преко главе што бебе и не воле. Други тип бодија је са преклопима око врата, лако се шире кад треба да прођу преко главе. Трећи тип има копчање са једне стране врата, за мало напредније. Добро је имати их бар 8 комада у свакој величини.

Поред бодића, бенкице сматрам за неки велики неспоразум 🙂

Зеке и атлет зеке су друга ствар без које би било тешко. Углавном сам их користила преко ноћи баш као пиџаме. Ја сам волела комбинацију боди плус доњи део или атлет зека плус бодић дугих рукава. Од зека највише волим те које се закопчавају напред по целој дужини и преко обе ноге.

За бебу од 3 месеца можете да купите и мајчице, које на пролеће можете да ставите беби преко бодића са кратким рукавом, а преко лета директно. За децу рођену у пролеће купићете и шорциће и сукњице, хаљинице све то тек кад се навикнете на облачење бебе. Немојте мучити новорођенче и себе претерано рано са лепим хаљиницама. Избегавајте ролке, крагнице и остала чуда бар на почетку. Заборавите на фармерке за бебу од месец дана.

Најпрактичније боди + доњи део, а преко ноћи боди + зека. Ништа више није вам потребно. Трудите се да бирате природне материјале. Избегавајте копчања и шнирања на леђима. Избегавајте одећу са неким превеликим и пребуџеним украсима на стомаку, бебаћи доста времена проводе у тој позицји. Пре него што купите још један комад одеће, размислите да ли вам се уз било шта уклапа да ли по функцји или визуелно. Купите пар ствари 56 а више 62.

Зеке – 6 комада ( деца рођена у јесен-зиму 7-8 комада)

Зеке од плиша 2 комада за децу рођену јесен-зима

Боди дугих рукава 6-8 комада

Боди кратких рукава 6-8 комада

Панталонице, хеланкице, тренеркице најбоље са широком гумом горе – 6 комада

Зеке без стопала 3 комада за децу рођену пролеће-лето

Дукс са капуљачом (2-3 топла дукса или џемперка, деца јесен-зима)

Танки памучни скафандерчић са капуљачом

Топли скафандер (деца јесен-зима)

3 капице (деца јесен-зима 2 тање, 1 дебља)

чарапице 6 пари

рукавице 1-2 пара да се беба не гребе

wyprawka02

Слике преузете са сајта Lindex.rs

wyprawka01

Козметика, хигијена

Беби сапун, вреди потражити једноставан беби сапун из апотеке, мало касније можете да пређете на нежне купке. Генерално препоручујем серију козметике babylove из ДМ јер у више наврата проверавала сам састав и испада пристојно кад упоредите са популарним маркама. Одмах купите и кутијицу за бебећи сапун.

Уље за кожу, обично бадемово или на пример Хипп, ако се испостави да беба има сувљу кожу.

Крема за гузу, најбоље прављена по поруџбини у апотеци, обратите пажњу да нема борне киселине.

Добро је имати Судокрем за случај црвенила или оједа, осипа.

Физиолошки раствор који ћете користити за испирање очију или укапљивање у носић. Купите одмах више јер после отварања мале ампулице може да стоји 24 часа да би се користила за очи, нешто дуже за нос.

Тупфери за брисање очију

Компрес-газе за обраду пупка

Повидон јод, хидроген

Штапићи за уши, обични и беби

Топломер

Марамице за гузу или већи комади вате, бамбус марамице дај дај ако желите да перете беби гузу водом

Пелене за једнократну употребу за породилиште, немојте куповати превише пелена јер не знате да ли ће одговарати вашем детету. Можете да размотрите коришћење перивих, бамбус пелена.

Мекана четкица за косу

Маказице или грицкалица за нокте

Аспиратор за нос

Нежан прашак или течност за прање беби одеће

Све остало купићете успут, видећете шта вам највише одговара од одеће, уходаћете се и ви и беба, па ћете комбиновати одећу, за почетак немојте много измишљати 🙂

Цуцлу можете да купите у свакој апотеци тако да можете је купити по потреби касније. Требаће вам још кашичица да дајете беби капи и то би било толико.

Желим вам срећну и опуштену набавку. Размислите да ли нешто од крупне опреме можете да позајмите.

 

1 Komentarz

 • новембар 11, 2020

  Jayant Kulkarni

  Dear Madam,

  How are you?
  Warm Greetings from India!
  We are the Manufacturers & Exporters of Textile based Home Furnishing items for Kid’s & Infant’s Room.
  We started this Company to produce Baby & Infant Products especially for European Market.
  We have following products for Infant’s Bedroom (Age 0~24 Months)
  Winter Sleeping Bags
  Summer Sleeping Bags
  Hooded Sleeping Bags (Portable)
  Quilts (120 x 60 cm & 140 x 70 cm)
  Quilt Covers (100 x 135 cm)
  Cot Bumpers for Crib
  Nappy Changing Mat (68 x 52 cm & 68 x 84 cm)
  Sofa Armchair
  Bath Towel with Hood & wash glove
  Set of 3 Baskets

  We have following items for Kid’s Room:- (Age 2 ~6 years)
  Hand tufted Designer Carpets
  Quilts & Quilt Covers
  Bed sheets (Printed, Patchwork)
  Curtains
  Bath towels (Printed & Jacquard Woven with Velour)
  Bathrobes (In various styles)
  Curtains
  Soft Toys & Dolls
  Hand-puppets

  We hereby request you see our website http://www.geminihomeaccents.com for many products for infants & kids manufactured by us.
  Apart from these items, we can tailor-made new items exclusively for you.
  Kindly note that,all our products are tested for EN71 Part I,II,III in any of the reputed international testing Labs in India or Abroad (BV,TUV,Intertek,SGS or Similar)
  We source our raw materials from the finest Mills from India who are also Catering to all leading International Brands.
  All our products are decorated with finest embroideries & printing with full respect to colors & design motifs.
  It is possible for us to make the same Design Theme with similar Colors & Designs on all above products to make a complete collection under one roof.
  We request you to let us know which of our products are interesting for you.
  We will develop these products as per your Designs & color scheme.
  Kindly give us an opportunity for sampling your forthcoming items.
  Looking forward to be your trusted supplier from India,

  Thanking you,
  With Best Regards,
  Jayant Kulkarni
  +91 9890345519
  GEMINI HOME ACCENTS
  53,MUKUND NAGAR,
  AHIRESHWAR WADI,
  PUNE 411307
  INDIA.
  Web:www.geminihomeaccents.com
  Email: geminihomeaccents@gmail.com