BLW – шта је то?

IMG_4471_20140918183457606

Касијин ручак – 10 месеци.

Овај пост не треба тумачити као стручан медицински савет, то су моја искуства и пут који сам целом одговорношћу одабрала. У случају недоумица у вези исхране вашег детета обратите се лекару или специјалисти.
 
Хтела сам одмах да напишем како се Касија храни делимично BLW начином. Пошто нисам чула да се нека од мојих другарица или њихових познаница придржава тог метода самохрањења бебе, ипак прво морам да напишем шта је то BLW. А у неком од следећих текстова показаћу вам како изгледа наше пола-пола БЛВ.

BLW (Baby- led weaning) Кад би превели енглеске речи од којих се састоји појам BLW, све заједно би нам дало: процес одвикавања (од дојења) потпуно контролисан од стране детета. То је процес постепеног прелаза од млека према такозваној чврстој храни, процес који контролише дете.

Овај метод укључује заобилажење фазе кашица и дозвољава детету да се самостално храни од првих немлечних оброка. Увођење чврсте хране у бебину исхрану почиње након 6 месеци старости и заснива се на омогућавању беби  да оброке једе сама. Омогућава детету да у потпуности учествује у породичним оброцима, док седи у својој столици. У три реченице то је БЛВ.

Знам како то звучи. Прва замерка: Зашто чекати да беба наврши 6 месеци? Сви дају кашице у четвртом, петом или не дај боже у трећем месецу, бар сокић, а на теглици пише од четвртог месеца. Друга замерка је обично: Али моја беба нема још зуба како да једе неблендирану храну? Трећа: Како тако мало дете да узме у руку комад хране, стави у уста, изгњечи деснима/малим зубима, прогута и да се не задави?

Зашто би то радили?

 • Здраво је. Дете једе храну спреману кући, а не индустријски прерађену.
 • Згодно је. Не мора да се блендира, гњечи, пасира. Може да се да део породичног ручка.
 • Развија малу моторику, координацију рука-око, развија мишиће одговорне за жвакање.
 • Јефтиније је од кашица.
 • Корисно је за целу породицу. Имамо мир за ручком, избегавамо стрес (и код родитеља и код бебе) ако беба не воли да је хранимо кашиком.

Ако се трудите да једете колико толико здраво, пажљиво бирате производе од којих спремате породични ручак, онда размислите о БЛВ-у, јер зашто беба да не једе исто што и ви? Довољно је да се ослоните на здрав разум и беба може да седне за сто са вама. Да, беба од 6 месеци. Ако знамо да пржена храна није здрава за одрасле нећемо да је дајемо беби. Пржење може да се замени печењем. Со у кухињи можемо да минимализујемо, а најбоље да кувамо без ње и свако себи соли по потреби на тањиру или комплетно заменимо са зачинима. Купујемо проверено месо које није пуно хемије, избегавамо виршле. Читамо етикете на производима из продавнице (што краћа листа састојака то боље) тако нећемо наштетити беби. Трудимо се да купујемо интегралне макароне, прави маслац уместо маргарина, свеже поврће и воће. Ако кућни мени није баш здрав, онда размислите да ли би требало да се прилагоди малом члану породице.

Битно је да беба самостално и стабилно седи, не долази у обзир храњење детета у полу лежећем положају, никакве љуљашке или шта све има. Само стабилна столица за храњење, евентуално седење код родитеља на коленима.

Шта ту није битно? Није битно колико дете има месеци* него то да ли је спремно за такву промену као што је увођење немлечних оброка. Шта не треба? Не требају зуби. Да, зуби нису услов за то да је дете спремно да једе чврсту, неблендирану храну.

Цела БЛВ идеја заснива се на поверњу. Треба да то осетите, да буде у складу са вама. Пре свега није то ништа ново. Није нека мода јер доста жена несвесно, интуитивно, природно на тај начин хране бебе. Треба да  будете слободни и спремни да се могу чути коментари са стране: мучите дете, лепо се игра али дај нешто конкретно да поједе (у смислу дај нахрани дете кашиком), ово дете ништа не једе

Препустити детету шта и колико једе – то је тежа тачка и  изазов  за родитеље који воле табелице, мерице, граме, милилитре, килограме. То је основа, без тога нећете ни корак напред. То је за много тачка коју немогу да прескоче. Родитељи, а поготово окружење вечито сматрају да БЛВ дете једе мало, да је цео процес храњења хаотичан. Знам да неће свакога убедити аргуменат: А да ли ти увек једеш исту количину хране, увек ти је исто укусно, интересантно? Ниси увек расположен и да ли једеш толико колико треба према твојој висини, тежини, полу, психо-физичком напору? Нормално да једемо толико колико нам треба да будемо сити и тада када смо гладни. Плус, дете може да има лошији дан, иде зуб, лоше је време, има кијавицу, примило је вакцину, око њега се дешава нешто интересантније него храна.

Дете ће у почетку да испитује храну, боју, консистенцију, температуру, мирис, облик, звук (кад стисне) и колико дуго пада када га баци на под. Дете све ставља у уста, то је та етапа кад су уста један од начина испитивања света. Стави у уста комад хране и осети укус. Нешто ново. Нормално је да на почетку не можемо да очекујемо од дете да поједе све. Пола или четвртина припремљеног оброка ће бити довољна. Можда неће појести ништа. Када дете то све истражи, вероватно повеже све информације и закључи, да тиме шта му дају родитељи може да се напуни стомак. Да храна може да попуни стомак као и млеко.

Чега се плаше родитељи? Да ће дете гладовати, да неће имати потребних састојака, витамина? Дете до краја прве године 70 % потребних састојака добија из млека, није битно да ли од маме или из флашице. Здраво, расположено дете неће гладовати јер и тако је најпотребније млеко. Ако дете не губи на тежини онда је све у реду и нека једе колико хоће.

И сада долази битна тачка: Дете испитује колико дубоко може да гурне храну. Знам да сама замисао многе плаши. Али тако истовремено учи шта да ради ако се неиситњена храна нађе предубоко у устима. Учи да избаци храну из уста, како да кашље, како да пљуне. Код неке деце може да се деси да поврате ако предубоко гурну храну. То је нормално.

Постоји једна или чак две мане.

 • Неред. Дете баца храну, утрља шпагете у косу, обрише руке од одело, промени боју стола у неодређено, никад виђено. Са тиме треба да се помирите и дишите дубоко када по ко зна који пут скупљате храну са пода и узимате крпу у руке да би брисали. Прихватите да дете на тај начин учи. Кроз истраживање, додир, експеримент.
 • Страх од гушења. Треба да разликујемо загрцнуће од гушења храном. Дете ће се са загрцнућем све боље и боље борити. На почетку дете може да се загрцне при сваком оброку, после једном недељно, месечно а можда и никада. Да ли сте се ви икада загрцнули? Вероватно да и то не једном. Па пређите да једете искључиво блендирану храну.

Гушење може да се деси. Нама се није десило, десила су се загрцнућа мада никада нисам морала да озбиљно интервенишем. У почетку посматрам дете. Ако се сналази и активно кашље игноришем случај. Из мог  искуства закључујем да исто тако дете може да се загрцне млеком из флашице, водом из шоље, кашицом са кашике и комадићем броколија. Гушења (тј, блокирање дисајних путева) значи да дете не кашље, има проблем са дисањем, не плаче, црвени се и поплави.  Углавном се не дешавају, а ако већ, онда се пружи одговарајућу помоћ.
Гушење може да проузрокује забављање детета током храњења, прављење фаце или било чега шта доводи дете до заношења од смеха, лоша полулежећа позиција, гледање цртаћа док једе, храњење на силу. Током оброка леђа дете и сто морају да заклапају угао од 90 степени.

Ако се деси опасна ситуација, треба да се потрудимо да не паничимо, да не би додатно уплашили дете. Без обзира на начин исхране добро је да се информишемо у вези прве помоћи код беба и мале деце. Сигурно у моменту панике и страха не треба дете да хватате за ноге, окрећете натрашке и тресете! Пошто нисам у могућности да одем на основни курс, подсетила сам се информација из скаутских дана и информисала се преко интернета. Најбољи је јутјуб  јер може да се види начин на који треба да држимо дете. Надам се да никада нећу морати да користим теорију у пракси.

Шта још може и хоће да се деси? Храну ћете наћи у пелени, несварену до краја. Исто се то дешава са кашицама, само теже је то приметити, логично је зашто. На почетку систем варења мора да навикне на нову храну.

Спремите се да такав оброк зна да траје. Код нас се дешавало да Касија седи за ручком сат времена, али не на силу. На пример за сат времена је мало јела, па бацала храну, опет јела, опет се играла и кад сам већ хтела да распремам све са стола она опет узима нешто да једе. Па нека једе. Дешава се да ставим храну пред њу окренем се  да нешто узмем из кухиње и четвртине ручка нема на тањиру. У почетку нисам веровала па сам храну тражила на поду и у пелени, у столици испод гузе. Све док се нисам уверила да је она то тако брзо појела.

ПС: На слици Касијин ручак – 10 месеци.

* мада, као што сам већ писала, према препорукама светске здраствене организације чврсту храну може да се уводи у исхрану након 6 месеци старости.

5 Komentarzy

 • […] BLW – шта је то? […]

 • јануар 9, 2015

  Marija

  Svojevremeno probala sa starijom ćerom,ali nekako iako joj je sve drugo završavalo u ustima hrana nije nikada 🙂 Gnjeckala,razmazivala ali ni prst da lizne
  S mladjom se spremam uskoro da probamo(7 i po meseci),ali kako se na samom početku zagrcnjavala prosom nešto odugovlačim

 • јануар 9, 2015

  annakasija

  Хе хе па код неке деце оно гњечење хране, бацање траје месец дана, код неке 3 месеца. Битно је стрпљење и време. Свакако млеко је најбитније све до годину дана, а ако беба сиса онда нека баца и пипка храну 🙂
  Писаћу још на ову тему ја сам презадовољна тим начином храњења иако у почетку давала сам кувану, блендирану храну кашиком.

 • март 14, 2015

  gordana

  Mi smo na takav način ishrane presli spontano sa mladjim detetom, zapravo i ne znajuci da postoji. Evo kako je to krenulo … bata je u toku obroka uvek sedeo za stolom naspram Sofije (a bata je „sunce“ u koje se uvek gleda 🙂 ) i Sofija je primetila da bata jede drugaciju hranu od nje… uvek bi prsticima pokazivala da zeli njegovu hranu a ne njenu ali sam ja nastavljala da je hranim blendiranom hranom uz objasnjenje da to nije za nju jer je mala… u jednom momentu (uvek smo jeli zajedno za stolom – smatram da je to vazno) sa punih 8 meseci ona je odlucno odgurnula njen tanjir i posegnula za batinim i bunila se kad joj dajem njen. Suprug i ja smo se pogledali u nedoumici sta da radimo, ne zelimo protiv nje, a opet cvrsta hrana nije za nju. Odluka je „pala“ u momentu… dali smo joj tanjir istog izgleda kao batin (raspored hrane) i stavili pred nju… pa koliko pojede, a dohranicemo je blendiranom hranom.
  ( Nisam napomenula da smo porodicnu ishranu davno promenili pre toga jos od batinog rodjenja, polako prateci njegove potrebe, a uz to i polako smo uvidjali da imamo lose prehrambene navike kao i da nam ishrana nije dovoljno raznovrsna. Polako kako je on rastao i nasa „kuhinja se menjala“, tako da se na stolu nije moglo naci nista sto beba od 8 meseci ne moze da jede)
  Sofija je krenula prvo da se igra sa hranom, gleda sta bata radi i stavlja je prsticima u usta … na nase veliko iznenadjenje vrlo brzo je polako pocela da jede, mirise, gnjeci, sisa i zvace desnima… Vec posle prvog puta pojela je relativno zadovoljavajucu kolicinu – toliko da smo odlucili da joj ne damo blendiranu hranu… nego da joj priblizimo sledeci obrok. To je bio i poslednji put da sam joj blendirala hranu. Bili smo iznenadjeni i fascinirani koliko je sposobna da uradi u tom uzrastu…
  zakjlucak: U odnosu na batu Sofija se i dan danas hrani raznovrsnije. Njemu je hrana ponudjena i on bi je prihvatao ili ne bi i to je nekako ostalo na tome. Verujem da je ona samostalnim eksperimentisanjem naucila da prihvata razlicite ukuse koji joj manje ili vise odgovaraju. Ako na tanjir stavim neomiljenu hranu (uvek to uradim …u nekoj maloj kolicini) ona ce je uvek bar malo „promuljati“ viljuskom i liznuti… dok je on nece ni pogledati, ni pomirisati…
  Ohrabrujem sve mame da ovo probaju. rezultati su odlicni, hranjenje se vrlo pojednostavljuje i ne stvara se „pritisak“ i nervoza u vreme obroka, koje nastaje pogotovo ako beba odbija hranu. Sve je mnogo opustenije i spontanije. Sto se tice zuba i zvakanja… ne brinite – Sofiji je prvi zub izasao tek sa godinu i mesec dana 🙂 . U to vreme ona je vec odavno jela sama i sve zvakala desnima 🙂

 • март 14, 2015

  annakasija

  Гордана, хвала ти пуно на коментару. Твоја ћеркица је доказ да БЛВ је потпуно природан метод храњења деце 🙂 Тако се каже да лакше је са другим дететом, јер су родитељи искуснији а дете има на кога да се угледа. Свиђа ми се да сте испратили потребе ћерке.
  ПС: И ми смо пребациле се на БЛВ са 8 месеци јер тек тад Кас је сама села.