10 ствари које сам научила о дојењу

На почетку написаћу једну реченицу која није баш популарна да се изговори: Не волим да дојим, али ипак дојим већ 5 месеци и дојићу.

Ово нису стручни савети јер ово није моја струка, ипак желим да вам пренесем 10 ствари везаних за дојење које сам научила и које мислим да могу да помогну другим женама. Има још много тога шта сам научила, па можда ћу и написати други део 🙂

Колико пута у првих месец и по дана сам изговорила речениц: доста ми је, иди купи дохрану! Реченице усмерене или у ваздух или господину тати. Дохрану нисмо купили, а да не бисте и ви тако викале ево шака информација од мене.

1. Ретко се директно каже да почетак дојења није увек једноставан и да иде глатко. Е па моје драге, ја ћу вам рећи: првих месец дана дојења је напоран посао, због устајања ноћу, због рана на брадавицама (изазваних погрешном техником дојења) које изазивају бол и сузе током дојења. Али уз мало стрпљења и подршке са стране, успећете да дојите без суза. Јер дојење сме да боли на почетку, после кад се уходате и ви и беба, неће болети. Упутите у то партнера!

2. У почетку вреди имати: ланолин за брадавице и компресице мултимам. Најбоље их је имати већ у породилишту. Пуно воде, контакт за саветницу за дојење или стварно добру патронажну сестру ако настану било какви проблеми, купус за спашавање ситуације ако дође до упале.

3. Реченице које вреди запамтити:

 • Млеко је у глави – наравно, не буклвално али позитивно размишљајте о дојењу и беби.
 • Мекане груди не значе да ти понестаје млека. Мекане груди = стабилизација лактације.
 • Доји на захтев, бебин или твој (кад ти надође више млека беба ће те спасити)
 • Не можеш да прехраниш, угојиш бебу док дојиш. Веровале или не, бебе имају инстинкт и знају кад су сите.
 • Ако на пумпицу не можете да извучете млеко, или извучете јако мало, то не значи да га фали! Пумпица није беба и начин извлачења је ипак другачији. Пумпица није мерило тога колико имате млека.
 • Млеко се не ствара из тога шта имаш у желудцу, већ лаички речено, из крви – треба да једете нормално, здраво и разумно, али не треба да ограничавате исхрану до куване пилетине и шаргарепе јер…

4. Не постоји посебан режим исхране за дојиље, једино ако беба има алергију утврђену од стране алерголога (не педијатра на основи бубуљице на лицу!). Не постоје докази да исхрана мајке утиче на појаву грчева. Анагдотални доказ није доказ, значи да ако је беба другарице ваше сестре плакала целу ноћ јер је она појела сарме, није доказ као што и 5 сличних прича није доказ да купус или пасуљ изазива грчеве код бебе. Грчићи су највероватније последница незрелог система за варење, тако да јела пасуљ или не, није битно. И бебе на дохрани имају грчиће!

5. Јако мали проценат жена на целом свету стварно нема млека и не може да доји. Немојте да вас неко убеди,  макар то била искусна патронажна сестра, лекар или мама, да имате слабо млеко, мало млека, или ето немате млека ( јер бебаћ плаче, често тражи да сиса). Нормално да у почетку немате реку млека. На томе се ради. Лактација мора да се залети, а за то треба да се што чешће ставља беба на сисање. Треба да знате да постоје кризе лактације, то су периоди кад беба нагло расте, прелази скок у развоју, тражи више млека, а организам тек треба да повећа производњу. Тада беба може да буде нервозна док сиса, јер у том периоду мора да поради на појачању производње. Кад сте свесне да постоје такве кризе лакше је.

6. Беба у почетку може да виси на сиси буквално нон стоп. То зависи и од бебе до бебе. Али да будемо реалне, у почетку није ни чудно да сисају често, имају јако мали желудац и ту малу количину млека сваре брзо. Додатно новорођенче не тражи да сиса само због хране, понекад им треба близина. Зато у  почетку тамо где планирате да дојите, припремите: флашу воде, неку храну, сендвиче, можда књигу, часопис, мобилни телефон… јер то зна да потраје.

7. Не треба дојити сваки пут из обе дојке. Могуће да се дете не засити баш због тога да тако радите, јер дојите мало из једне, мало из друге. Овако пије млеко прве фазе које има мање масноћа и више је воденкасто и слађе. То ти је исто као да једете предјело и не стижете да главног јела.

8. Ако нешто није уреду, не сналазите се са дојењем, беба неће да сиса, имаш ране, дојење ти ствара велики бол, а прошло је већ неко време и не дај боже добијеш упалу, најбоље је консултуј се са сертификованом саветницом за дојење. Да, са саветницом. Нажалост, ретко која патронажна сестра актуализује своје знање и често деле савете које направе више штете него користи. Част изузетцима.

9. Будите нежне према грудима, не стискајте, не стежите, не масирајте грубо нити дозвољавајте да вам неко тако нешто уради. Знам за једну патронажну сестру коју зову како то спашава жене масажом, једино чудно да после губе млеко… кад им испуцају каналићи после те масаже, не чудим се (лично сам видела ту масажу. Брррр).

10. Вреди имати који комад одеће намењене за дојење. Нећете провести цели период дојења у четири зида, а у почетку беба често сиса. Ако хоћете да изађете ван куће на дуже него сат-два, мораћете  да подојите бебу напољу. Много је једноставније кад имате одговарајућу гардеробу. На тржишту избор није велики, али сигурно ћете наћи нешто за себе. Ја лично имам мајице из H&M и мајице и хаљину од домаћег бренда Tibba

Будите упорне, свесне и потражите помоћ ако затреба.

Упутите партнера у дојење. Ако буде свестан тога да понекад ето морате да проведете цео дан у кревету са бебом, верујем, да ће ако не скроз преузети онда ће помоћи око кућних послова, даће вам подршку.

4 Komentarzy

 • август 4, 2017

  Maja

  Koristan tekstić, hvala!
  Sećam se da ste negde pomenuli kako Kasiju niste (dugo) dojili. Ispravite me ako grešim.
  Ako je tako, možete li da uporedite ta dva dojenja?
  Pozdrav!

 • август 4, 2017

  annakasija

  Тачно, њу сам дојила само 2 месеца плус још месец дана измлазивала сам се да дам уз дохрану још колико има мог млека.
  Пре свега сада сам много свеснија и боље информисана.
  Нисам дозволила да било ко се меша у наше дојење.
  Нисам слушала текстове типа: у па ти нећеш успети дуже од 3 месеца, види како се мучиш, можда ти је слабо млеко види како често тражи да једе.
  Да имам данашње знање не бих завршила на мерењу тежине код ћерке и не би нас посаветовано да дам дохрану, не бих се придржавала савета из школице да беба треба да сиса на 3 сата не мање.
  Сада сам избегла све грешке које тад сам дозволила да се десе 🙂
  Ево нешто више о овом првом дојењу писала сам овде 🙂 http://beba.ptica.rs/dojenje-status-neodredjeno/

 • август 4, 2017

  Kriminal Koka

  Odlican tekst – kratko, jasno i glasno. Ja bih dodala jos i stavku „Da trebaju da sisaju na satnicu, rodile bi se sa satom na stomaku“. Mene je urnisalo to „moras“ hranjenje na 3 sata, a on place na 2 a niko ne govori da je to u redu!
  Sa drugim je islo bas tako – kako njakne, tako se ja raskopcavam. Niko sretniji od nas dvoje (i posle iskustva sa njim, dojila bih jos petoro!).
  Cestitam na prinovi, drago mi je sto Kasija sad ima drugara za klackalicu 🙂

 • август 4, 2017

  annakasija

  Тачно то сам доживела са ћеркицом, дојила као луда на 3 сата а она у међувремену гладна 🙁
  Шта да радимо пуно тога учимо уз прво дете.
  А Касија једва чека кад крену с пролећа заједно у паркић на ногицама.
  За сада Бата уз њену помоћ „лупа чекићем по цео дан“ 😉